Akıllı Enerji Konferansı'nda Türkiyeli ve Avrupalı çevreciler enerji sorununu masaya yatırdılar. Çevreciler, güneş ve rüzgâr enerjilerinin bir an önce devreye sokulması gerektiğini söylediler

NECLA DULKADİROĞLU ANKARA
Ankara'da düzenlenen Akıllı Enerji Konferansı'nda yerli ve yabancı uzmanlar aynı noktada birleşti: Doğalgaz, nükleer enerji ve petrol gibi kaynaklar dünyayı kirletiyor, yaşanmaz hale getiriyor. Türkiye dahil bütün ülkeler bu enerji kaynaklarından vazgeçmeli, hızla güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelidir.

Konferansta, Türkiye'de ve dünyada yaşanan enerji sorununu masaya yatırdı. Heniric Böll Stiftung Derneği (HBSD) Türkiye Temsilciliği tarafından İçkale Otel'de düzenlenen konferansa, düzenleyici dernek adına Jörg Haas, AB Komisyonu Enerji Birimi Üyesi Karina Veum, Elektrik İşleri Etüt İdaresi adına Erdal Çalıkoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Ulusaler, Arif Künar, enerji uzmanları ve akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda çevreci katıldı.

'DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRİR'
Konferansta, İklim Politikasının Ekonomik Boyutu, Enerji Tasarrufu ve Enerji Eddnliği, Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Nükleer Enerjiden Vazgeçmek, Güneş ve Rüzgâr Enerjileri ele alınan başlıca konulardı. Hasar, Türkiye'nin de birçok ülke gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini söyledi. Haar, doğalgaz, petrol ve nükleer enerji kaynaklarının yarattığı ciddi çevre kirlilikleri yüzünden büyük tehlike oluşturduklarını dile getirdi. Hasar, güneş ve rüzgâr enerjisini en temiz enerji kaynakları olarak değerlendirdi, Türkiye'nin ve konumu elverişli diğer ülkelerin bu kaynaklardan daha fazla yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

Hasar, "Temiz enerji kaynaklarının kullanımıyla Türkiye kendi bağımsızlığını sağlayacak, dışa bağımlı olmaktan kurtulacaktır," dedi. Petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının tehlikeli iklim değişikliklerine neden olduğunu anlatan Hasar, enerji konusunda bilinçli bir politika sergilenmesi için duyarlı tüm kesimleri göreve çağırdı.

YENİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Akıllı Enerji Konferansı'nda Mclimate Derneği adına söz alan Kathrin Dellantonio da, iklim ve iklimin korunması için İsviçre'de çalışmalar yürüttüklerini belirterek, derneğin kuruluş amacının karbondiyoksit ve emisyonlardan bağımsız bir hayat sürmek olduğunu bildirdi.

Konferansta konuşan Avrupa Ekonomik İş Konseyi Üyesi Julio Lambing ise, giderek bozulan iklim koşullarının düzelmesi için tüm örgütlerin ve toplumun etkin bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, yeni çözüm önerileri ve teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.