Türkiye’nin yakın geçmişinin en büyük toplumsal travmalarından biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin kayıpları, yüzlerce kişinin katıldığı gecede de anıldı.

MURAT BAY

Türkiye’nin yakın geçmişinin en büyük toplumsal travmalarından biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin kayıpları, yüzlerce kişinin katıldığı gecede de anıldı.
TMMOB, Depremzedeler Derneği, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, İzmit Merkez Bankası önünde toplandı ve sonra insan hakları parkına doğru yürüyüşe geçti.
‘İKTİDAR DEPREMİ CİDDİYE ALMIYOR’
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Serdar Harp’ın konuşma yaptığı gecede Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu vurgulandı.
Depreme karşı gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Harp, siyasi iktidarı deprem riskini ciddiye almadığını söyledi. Harp, okul, hastane ve öğrenci yurtları gibi kamu binalarının güçlendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yapı denetim mevzuatındaki sorunların da beklenen depremi faciaya çevireceği uyarısında bulundu.
AKP’nin inatla, tasfiye ettiği kamu alanının rantını sermayeye, olumsuz sonuçlarını ise mühendislere yüklediğine de değinen Harp, "Kamu alanının tasfiyesi siyasi iktidarın fay hattıdır’’ sözlerini kaydetti.

“Arızlı, 77’nin Taksim’i, Sivas’ın Madımak’ıdır”

17 AĞustos sonrasında Irak halkının hibeleri ile yaptırılan ve depremde birinci dereceden yakınlarını kaybetmiş ailelerin yerleştiği arızlı konutları site sakinlerinin mücadelesi sürüyor.
Mağdurlar adına konuşan Recep Uğur, mücadeleyi tüccar ve ceberut bir devlet anlayışına karşı yürüttüklerini vurguladı. Arızlı hak mücadelesi sözcüsü Uğur, "Son olarak bir arkadaşımızın kendini yakması ile bıçak kemiğe dayandı ve o günden sonra siteye zorla yerleştirilen polis noktalarını ve bürokratları siteden çıkardık" şeklinde konuştu.
Arızlı’nın 77 ‘nin Taksim’i, Sivas’ın Madımak Oteli  olduğunu söyleyen Arızlı halkı, bu mücadelenin basit bir barınma hakkı mücadelesi olmadığını, bunun yaşam hakkı ve özgürlük mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Yalovalılar, deprem anıtında termik santralı protesto etmeyi de unutmadı

17 AĞustos’un 12. yılında depremde yakınlarını, arkadaşlarını, sevdiklerini kaybeden yüzlerce Yalovalı deprem anıtında sabahladı. 17 Ağustos Körfez Depremi’nin 12. yılında saatler gece 3.02’yi gösterdiğinde deprem anıtının çevresini dolduran yurttaşlar sessizliğe büründü. Yakınlarını kaybedenler ya da turist olarak geldikleri halde Yalovalıların acılarına ortak olmak isteyen yurttaşların büyük bölümü, anma sırasında gözyaşlarını tutamadı. Bu yıl Ramazan ayına rastlayan etkinlikte duygu selinin yanısıra protestolar da yaşandı.
‘MAG ÜYESİ OLUN’
Gazipaşa Caddesi’nden Deprem Anıtı’na meşalelerle yürüyen Yalova Motorize Afet Timi, Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri ve Yalova Çevre Platformu Üyeleri, Yalova’da kurulacak olan Kömür Yakıtlı Termik Santral ve Vopak Kimyasal depolama tesislerini protesto etti. Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) ise Deprem Anıtı’nda sonlandırdığı yürüyüşte “Orada Kimse Var Mı? MAG İşte Burada” diye bağırarak, Yalovalıları MAG üyesi olmaya davet ettiler.

Karamürsel’de anma

Marmara Depreminde hayatını kaybedenler Karamürsel’deki mezarları başında dualarla anıldı. Karamürsel Yeni Mezarlıktaki ziyarete devlet yetkilieri ile depremde hayatlarını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı. Bazı vatandaşların duygusal anlar yaşayarak gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Avcılar, depremi unutmadı

ÖDP Avcılar İlçe örgütü 17 Ağustos depreminin yıldönümünde Marmara caddesindeki heykel önünde toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. "17 Ağustos depremini unutmadık, unutturmayacağız" pankartı ardında meşalelerle yürüyen grup çevredekilerin de desteğiyle cadde boyunca yürüdü. ÖDP üyeleri daha sonra yaptıkları basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdı.