‘’Saat meraklısı’’ Zafer Çağlayan milletvekilliğe aday olmazken AKP, 220 bin dolarlık saat takan bakanlık müsteşarı Naci Ağbal’ı aday gösterdi

‘Saatçi’ kadrosu doldu: Çağlayan yerine 220 bin dolarlık saat takan eski Müsteşar Ağbal aday

AKP, Maliye Bakanlığı’nın 220 bin dolarlık saat taktığı ve 17 Aralık operasyonunun kilit kurumlarından Halk Bankası’nın vergi cezası almasını engellediği iddia edilen Maliye Bakanlığı eski Müsteşarı Naci Ağbal’ı Bayburt birinci sıradan milletvekili adayı gösterdi.

Kamuyounu, yakından tanındığı Ağbal 2012 yılında memurlarla yapılan toplusözleşme görüşmelerinde taktığı ve 220 bin dolar olduğu iddia edilen saatiyle dikkati çekti. ‘’Saat merakı’’ ile bilinen Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Zafer Çağlayan, yeniden milletvekilliğine aday olmazken yeni dönemde milyon dolarlık saat taktığı iddia edilen Ağbal, ‘’Saatçi’’ kadrosunu dolduracak. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun yurtdışında okuyan kızının sınavsız İTÜ’ye geçişini sağladığı için saati hediye ettiği iddiasını Ağbal yalanlamış, saatin değerinin de söylendiği kadar yüksel değil ‘’30-40 bin dolar’’ dolayında olduğunu ifadesi kamuoyuna yansımıştı.

TETİKÇİ BÜROKRAT
Muhaliflere yönelik vergi incelemelerini yürüten ve planlayan bürokrat olarak da bilinen Ağbal’ın AKP’nin seçimden sonra yeniden iktidar olması durumunda Maliye Bakanlığı’na getirileceği de kulislerde konuşuluyor.

SAYIŞTAY GÖRDÜ
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının aktörlerinden Halk Bankası’na ve yurtdışında şubesi bulunan 12 bankaya kesilen vergi cezası raporlarını da ortadan kaldırarak kamunun 2 milyar lirasının çöpe gitmesine neden olduğu ileri sürülen Ağbal ile ilgili diğer iddialar şöyle:

- Bulduğu bir yöntem ile formül ile kamu kurumlarına gönderilen ödenekler Maliye Bakanlığı’nın hesabına geri çağrıldı. Bakanlık, ihtiyaç fazlası tüm ödenekleri yedek ödenek hesabında toplayarak Başbakanlık’ın kullanımına sundu. Bu işlem 2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay tarafından tespit edildi.  Sayıştay, bütçe yapma yetkisinin Meclis’te, ödenekleri aktarma yetkisinin de Bakanlar Kurulu’nda olduğunu belirterek, bu işlemin ‘’yetki gaspı’’ olduğu tespitinde bulundu.

- Sayıştay’ın raporunda genel bütçeli idareler başlangıç ödeneklerinin yüzde 2’sine kadar bir sınırlama getirildiği, ancak 2012’de bu tutarın yüzde 8,7’ye ulaştığı vurgulandı. Raporda, yedek ödeneğin 50 kat artırılarak yaklaşık 30 milyar liraya ulaştığına dikkat çekildi.

- 5 bin müfettişle ilgili mavi, yeşil ve kırmızı listeleri Vergi Denetleme Kurulu Başkanı Adnan Ertürk ile birlikte hazırladı. Milli Gençlik Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nden referans getiren mavi ve yeşil listedeki adaylar işe alınırken cemaatçiler, CHP’liler, Kürtler, ulusalcılar ile Gezi İsyanı’na katılanların bu yolla fişlendiği ve yazılı sınavlarda başarılı olmalarına karşın mülakatlarda elendiği iddia edildi.  Nurcan Gökdemir