İstanbul’da her 3 binadan 1’i depreme dayanıksız. Sultangazi’de 2019’daki depremde zarar gören 2 ağır hasarlı binada tehlikeye rağmen yaşam sürüyor. 1999’da meydana gelen depremin yıl dönümünde uzmanlar bir kez daha uyardı: "Hazır değiliz. Olası Marmara Depremi 28 milyonu etkileyecek."

Saatli bomba üzerinde yaşam

HABER MERKEZİ

Marmara’da 17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde, deprem gerçeği bir kez daha hatırlandı. 550 aktif fayın olduğu ülkede, önlemlerin yetersizliği ve ihmaller ufak bir depremi bile can ve mal kaybıyla sonuçlandırıyor. Felaketin göz göre göre geldiği yerlerden biriside 16 milyon yurttaşın yaşadığı İstanbul. KİPTAŞ Loca Mahal Anahtar Teslim Töreni’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 22’nci yıldönümünde ölenleri andı. “İstanbul’da her üç binadan biri depreme dayanıksız” diyen İmamoğlu, “İstanbul’un tehlike ve risk haritalarını çıkarttığımızda envanterimiz bizi mutlu edecek seviyede değil. 2018’de yapılan tahmin çalışmasında İstanbul’da 50 bin civarında bina, ağır ve çok ağır hasar alacak. Şu an elde ettiğimiz veriler ne yazık ki 2018’e göre daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. Bu aslında çok ağır ya da ağır hasarlı diye tanımlayacağımız bina sayısının 130 binlere, ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.


Öte yandan tüm uyarılara rağmen felaket megakentin Sultangazi ilçesinde ‘geliyorum’ diyor. 2019 yılında kentte meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde zarar gören 2 bina mühürlenerek boşaltılmıştı. Aradan geçen süre içinde Sultangazi’deki 2 bina yıkılmayınca, daire sahiplerinin de mühürleri kırarak, ağır riskli binalarda yaşamaya devam ettiği ortaya çıktı. Kolon ve kirişlerdeki derin çatlakların bulunduğu binalarda tüm daireler dolu. Kiracı Emine Dokuz ağır hasarlı binaya yaklaşık 9 ay önce taşındığını kaydette. Eve taşındıktan sonra binanın hasarlı olduğunu öğrendiğini belirten Dokuz, “Bina için güçlendirme yapılacağı söylendi. Şimdi başka eve gitmek istesem, buraya bir sürü para verdim. Başka yere gidemem. Bu ev uygun fiyatlı olduğu için oturmaya devam ediyoruz. Zaten bu eve taşındıktan sonra binanın hasarlı olduğunu öğrendik. Bir daha da çıkamadık” diye konuştu.

GÜÇLENDİRME YAPILMADI

Yine aynı binada yaşayan ev sahibi Yüksel Ekinci, verilen sözlerin tutulmadığını söyledi: “Bina da güçlendirme yapılacaktı, ancak 7 aydır haber gelmedi. Depremden korksak da yapacak bir şey yok. Oturmaya devam ediyoruz. Ev arıyoruz ancak kiralık ev bulamıyoruz. Kiralar ateş pahası. Şu an bu bina hasarlı olmasına rağmen komple dolu, neredeyse boş daire yok.”

MADDİ SIKINTILAR

Ev sahibi Niyazi Sevim, maddi sıkıntılardan dolayı hasarlı binada oturmaya devam ettiğini söyledi: “Eski daireleri 2 bin 500 liraya kiraya veriyorlar. Deprem geçeğinde korksak da yapacak bir şey yok.”

***

Olası Marmara Depremi 28 milyon kişiyi etkileyecek

Uzmanlar, ülkenin depreme hazır olmadığını vurgulayarak büyük bir felaketin yaşanacağına dikkat çekiyor. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Türkiye’nin birçok yeri deprem tehlikesi altında. Erzincan Yedisu segmenti ve Doğu Anadolu’da bulunan belli bölgeleri uzun süredir deprem üretmiyor. Bu bölgeler deprem tehlikesi altında. Olası Marmara Depremi’nin 7’nin üzerinde olması bekleniyor. Türkiye’nin depreme yüzde yüz hazır olan bir ülke olduğunu sanmıyorum.” TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan ise beklenen Marmara Depremi’nin 28 milyon kişiyi etkileyeceğine dikkat çekiyor: “1999 öncesi binalar problemli. Marmara’da beklediğimiz deprem, sadece İstanbul’u etkilemeyecek. Depremin hem maliyeti hem kayıpları Gölcük Depremi’nden fazla olacak.”