Kırklareli’nde tarımsal sit alanına yapılmak istenen kömürlü termik santralın iptali için halk mücadele veriyor. Saatte 258 ton kömür yakacak santral 800 bin kişiyi olumsuz etkileyecek

Saatte 258 ton kömür yakacak 800 bin kişiyi zehirleyecek

Kırklareli’nin tarımsal üretiminin yüzde 30’unu karşılayan, Tarımsal sit alanı ilan edilen Kırklareli Ovası’nın sıfır noktasına özel bir şirket tarafından kömürlü termik santral kurulması için çalışma başlatılması, bölge halkının tepkisini çekti. Yüzde 84’ü tarım, yüzde 16’sı ise orman alanı üzerine kurulacak termik santralın ÇED sürecinin iptali için çalışmalar sürüyor.

Kırklareli’de 31 Mart 2018 günü özel bir şirket, tarımsal sit alanı ilan edilen ve ilin sebze, meyve, hayvansal üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan, en verimli ayçiçeği ve buğday tarlalarının bulunduğu Kırklareli Ovası’na sıfır noktada, kömürlü termik santral kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, 27 Haziran günü resmi internet sitesinden duyuru yaparak, termik santral için ÇED sürecinin başladığını bildirdi. Bakanlık ve özel şirket yetkilileri, yarın İnece Beldesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Halk toplantıyı protesto etmeye hazırlanıyor.

Kırklareli Ovası’nın tarımsal sit alanına sıfır noktada, kömürlü termik santralın kurulacağı 500 dekar alanın yüzde 84’ünü tarım, yüzde 16’sını da orman arazisi oluşturuyor. Firma, 124 bin dekar alanda kömür çıkarmayı planlarken, saatte 258 ton kömür yakacak, 61 tonu uçucu, 11 tonu taban külü olmak üzere saatte 74 ton külü çevreye yayacak. Firma, ömrü 35 yıl olan projede, 500 dekarlık proje alanının 240 dekarında kül, 80 dekarında da kömür depolayacak.

Kırklareli il merkezine 19 kilometre mesafede tarımsal sit alanının yanı başına kurulması planlanan termik santrala, başta çevreciler, köylüler ve üreticiler sert tepki gösterdi. Yarın yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısı öncesinde Kırklareli’de örgütlenen çevreciler, bazı belediyeler ve sivil toplum örgütleri, sık sık köylüleri bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, termik santralın kurulmaması dair mücadeleyi tartışıyor.

‘800 bin kişi etkilenecek’
İnece Beldesi Belediye Başkanı Şehabettin Vardar, kurulacak termik santralın yaklaşık 800 bin kişiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, bölgede tarım ve hayvancılığın biteceğini söyledi. Vardar, “Termik santralin yapılmasını istemiyoruz. Çünkü burası birinci sınıf tarım arazisi. Türkiye’de ve bölgede Kırklareli ovasında, Kırklareli halkının yüzde 50 sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan bir alan burası. Buralar, doğal yaşam alanları. Buranın halkı tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Çocuklarımızın geleceği ve canlılar yok olacak. Su kaynaklarımız bitecek. Bu santral kurulursa 122 yerleşim alanı etkilenecek. Yaklaşık 700-800 bin kişi yaşıyor bu alanda. Bunların zehirlenmesine izin vermeyeceğiz. Torunlarımızın, çocuklarımızın kanser olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘Bölgeye konulan bomba’
Termik santralın kurulacağı Dokuzhöyük Köyü Muhtarı Nazmi Kavcin, köylerinin girişindeki tabelada, ‘meyve, sebze, un diyarı’ diye yazdığını belirterek, “Aynı o tanıtıma uygun bir yerdir burası. Burası, Kırklareli’nin gıda ihtiyacı olan, sebze, meyve, peynir ve unu karşılayan bir yerdir. Ayrıca Dokuzhöyük bulunmasıyla tarihi bir yer burası. Bizi derinden etkileyen köyümüze bin 800 metre mesafede kurulmak istenilen bir termik santrali var. Burada 1 saate 178 ton kömür yanacak. Bunun hiç mi külü olmayacak. Burada yanan kömür de 1 saat içinde bir olimpik yüzme havuzunu dolduracak, suy buhar olup havaya karışacak. Bunun bir anlamı var, iklimi değiştirecek. Burada yaşamı yok edecek. Geleceğimize hastalık, geleceğimize kötü bir miras bırakacağız. Belki gelecekte burayı terk edecek. Buraya bu termik santralın yapılması bizi katletmek anlamını taşıyor. Buraya termik santral istemiyoruz. Buraya yapılacak termik santral buraya konulmuş bir bombadır.”