Edremit Belediyesi, usta edebiyatçı Sabahattin Ali’nin 103 yıl önce Edremit’te yaşadığı ev bir anı evine dönüştürerek halkın hizmetine açtı.

Sabahattin Ali anı evi açıldı

BİRGÜN EGE

Bir dönem Edremit ilçesinde yaşayan usta şair ve yazar Sabahattin Ali’nin Hekimzade Mahallesi’nde adının verildiği sokaktaki evi Edremit Belediyesi tarafından anı evi olarak düzenlendi.

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, törende yaptığı konuşmada, “Yıl 1918’di. Bundan 103 yıl önceydi. Sabahattin Ali, ailesiyle bu sokağa taşındı. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları buralarda geçti. Bu evde yaşardı. Bu sokaklarda koşardı. Bu dağlarda gezerdi. Çalışkan bir çocuktu. Kuyucaklı Yusuf romanı Edremit’te geçti. Nice öykülerinde bu toprakları anlattı. Kazdağları’nda başlattığı edebi yolculuğu, Kürk Mantolu Madonna’yla Almanya’ya kadar uzandı. Ardında eserler, dilimizde şiirlerinden esinlenen şarkılar bıraktı” dedi.

Konuşmasının sonunda kızı Filiz Ali’yi kürsüye davet eden Arslan, “Ben müsaadenizle bu eşsiz eserin meydana gelmesinde emeği geçenlere de huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Tarife sığmaz, kelimelerle anlatılmaz en büyük teşekkürü kendinden, anılarından, gözü gibi sakındıklarından veren Sayın Filiz Ali’ye sunmak istiyorum. Kendisine Edremit Halkı adına kalpten şükranlarımı sunuyorum” dedi.

sabahattin-ali-ani-evi-acildi-860291-1.

Filiz Ali’de yaptığı konuşmada “Babamı 73 yıl önce bugün kaybettim. Ancak şimdi bugün burada onu kaybetmediğimi görüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Fili Ali tarafından Sabahattin Ali’nin kitapları imzalandı.

Açılış törenini ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Edremit Belediyesi tarafından hazırlattırılan ve ilk kez yayınlanan “Edremit’in Sabahattin Ali’si” isimli kitap imza töreni ile Edremitlilere dağıtıldı.

Edremit Kent Konseyi tarafından Sabahattin Ali anısına düzenlenen öykü yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.