Sabahattin Ali’nin eserlerini yayımlama hakkı bugüne kadar Yapı Kredi Yayınları’nın elindeydi. Sabahattin Ali’nin ölümünün ardından 70 yıllık süre geride kaldığı için kitapları telif kanunu gereği artık farklı yayınevleri tarafından da basılabilecek. Eser sahiplerinin ölümünün ardından 70 yıllık bir sürenin geçmesiyle birlikte eserleri üzerindeki telif hakları kalkıyor. Bu nedenle Sabahattin Ali’nin eserleri de telif ödemesi yapılmaksızın […]

Sabahattin Ali’nin kitapları artık telifsiz

Sabahattin Ali’nin eserlerini yayımlama hakkı bugüne kadar Yapı Kredi Yayınları’nın elindeydi. Sabahattin Ali’nin ölümünün ardından 70 yıllık süre geride kaldığı için kitapları telif kanunu gereği artık farklı yayınevleri tarafından da basılabilecek.

Eser sahiplerinin ölümünün ardından 70 yıllık bir sürenin geçmesiyle birlikte eserleri üzerindeki telif hakları kalkıyor. Bu nedenle Sabahattin Ali’nin eserleri de telif ödemesi yapılmaksızın farklı yayınevleri tarafından da basılabilecek.

Telif Hakkı Kaç Yıl Süreyle Korunur?

  • Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.
  • Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
  • Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
  • Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.
  • Koruma süresi eser alenîleşmediği sürece işlemeye başlamaz.
  • Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

Farklı baskılar geliyor

Sabahattin Ali’nin eserlerinin artık serbest kalkacak olmasıyla birlikte farklı yayınevlerinin de eserler üzerinde hazırlık yaptığı biliniyordu. İlk olarak Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Sırça Köşk ve Kuyucaklı Yusuf isimli eserleri Doğan Kitap tarafından hazırlandı ve internet sitelerinde sipariş edilmeye başlandı.

Epsilon Yayınevi tarafından da yaratıcı kapak tasarımlarıyla baskı hazırlığı yapılıyor.

Kor Kitap, Twitter üzerinde yaptığı “Ölümsüz eserlerin ölümsüz yaratıcısı Sabahattin Ali tüm romanları ve seçme öyküleriyle Kor Kitap’ta, çok yakında da kitapçılarda.” açıklamasıyla Sabahattin Ali eserlerini yayımlayacağını duyurdu.