Sabancı Ailesi, bir internet sitesine, kendi içlerindeki miras anlaşmazlığıyla ilgili olan ancak söz konusu sitede yayımlanmayan bir haberin yasağını gönderdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Yayınlanmamış veya yapılmamış bir haberle ilgili haber sitelerine gönderilen ön engelleme amaçlı bir karar ancak ağır bir sansür girişimi olarak nitelendirilebilir” dedi.

Sabancılar, yayınlanmayan haber için yasak kararı gönderdi!

Sabancı Ailesi, kendi içlerinde yaşanan biraz anlaşmazlığıyla ilgili ‘turk-internet.com’ adlı siteye yayın yasağı kararı gönderdi. Ancak söz konusu haber, sitede hiçbir zaman yayınlanmadı.

Konuyla ilgili ‘turk-internet.com’ sitesinin yaptığı haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün sitemize Sabancı Grup tarafından “yayınlamadığımız bir haber” için mahkeme kararı gönderildi. Bu haber sitemizin içerik kapsamına girmediği için –yani bir miras kavgası olduğundan– yayınlanmamıştı. O nedenle neden geldiğini anlayamadık. Üstelik karar, ileride bu miras kavgasının detayını içerme olasılığı olan bir haber varsa, ona karşı da yasaklama getiriyordu. Bu durumu Avukat Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e sorduk. Dedi ki; “Yayınlanmamış veya yapılmamış bir haberle ilgili haber sitelerine gönderilen ön engelleme amaçlı bir karar ancak ağır bir sansür girişimi olarak nitelendirilebilir. Kaldı ki Sabancı Ailesi ile ilgili bir davanın kamuyu ilgilendirdiği söylenemez.”

Haberde, bu kararın ve talebin başka yayın organlarına da gönderildiği belirtildi. Site, kendilerine gelen ‘sansür’ yazısını da paylaştı. Haberde aktarılana göre Sabancılar tarafından gönderilen yazı şu şekilde:

“Sayın ilgili Yayın kuruluşunuz tarafından Atlı Köşk/Sabancı ailesi ile ilgili yapılan ve/veya yapılacak olan yayına ilişkin olarak ekli Mahkeme kararı (EK-1) ile yayın yasağı ve gizlilik kararı verildiğini bildiririz. Bu karar gereği yapılan (varsa) yayının ivedilikle kaldırılmasını ve yeni/başka bir yayın yapılmamasını, aksi halde yargı kararına aykırı davranılmasının yaptırımlarının uygulanacağını ihtar ederiz.

Saygılarımızla Ek: İstanbul Anadolu 5. Aile Mahkemesinin 11.12.2020 tarihli kararı

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Vekilleri Prof. Dr. Hüseyin ALTAŞ & Av. Dr. Burcu SIRATAŞ”

Haberde, gönderilen mailin ekinde bir karar daha bulunduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

HABER OLMASINI İSTEMİYORLAR

“Ekte bir de mahkeme kararı bulunuyor. Bu kararın gerekçesi şöyle yazılıyor; “Davalılardan Güler Sabancı, Yakup Sabancı, Nur Sabancı Düven ve Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş vekili 10/12/2020 tarihli dilekçesi ile özetle; davanın Türkiye’nin önde gelen ailelerinden Sabancı ailesinin fertlerini doğrudan ilgilendirdiğini, Sabancı ailesinin yargılamanın hiçbir safhasında bu davanın magazin malzemesi olmasını istemediklerini, müvekkillerin savunmaları alınmadan verilen ve salt davacının eksik beyanlarına dayalı olarak verilen ihtiyati tedbir kararının hukuka aykırı olduğunu, gecikmesinde zarar oluşturulabilecek hiçbir husus yokken dava konusu taşınmaz uluslararası bir müze olarak kullanılmaktayken verilen ihtiyati tedbir sonucunun müvekkillerin itibarının zedelenmesi olduğunu, davacı tarafın gerçeğe aykırı beyanlarla kişilik haklarını ihlal etmesinin önlenmesi ve adil yargılanma hakkının korunması amacıyla tüm dosyada gizlilik karar verilmesi, duruşmaların gizli yapılmasını, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verilmesini, aksi takdirde en az dava değerinin %40’ı üzerinden belirlenecek teminatın yatırılmasına karar verilmesini talep etmiş olmakla, “İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) raporlarında, 5651 sayılı kanun kapsamında erişim engelleme kararlarının mahkeme ya da BTK tarafından res’en verilen kararlar olmaktan çıkarılıp, zaman içinde bazı kurumların da engelleme nedeni yaratabildikleri anlatılıyordu. Şimdi bu kararın içine de daha dikkatli bakıyoruz. Çünkü sadece yayınlanmış değil, yayınlanmamış haberlere de engelleme getiriyor. Bu konuyu takip edeceğiz.”