Dersim Katliamı’nı başlatan 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararının yıldönümünde Dersimliler İstanbul ’da...

OLGU KUNDAKÇI

Dersim Katliamı’nı başlatan 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararının yıldönümünde Dersimliler İstanbul ’da Sabiha Gökçen Havaalanı’nda bir eylem gerçekleştirildi. Dersim Dernekleri Federasyonu’nun (DEDEF) düzenlediği eylemde, katliamın önemli figürlerinden Sabiha Gökçen’in isminin hava alanından kaldırılması talep edildi.
Grup adına açıklama yapan Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, Dersim’de binlerce insanı katleden kimselerin isimlerinin bir kahraman gibi hava limanlarına, kışlalara, cadde ve sokaklara verildiğini belirterek, bu isimlerin derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı.

KATLİAM HER TARAFTA PROTESTO EDİLİYOR
Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer ise 4 Mayıs’ın Türkiye’nin dört bir yanında ve Avrupa’da altı ülkede anılmakta olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Nasıl ki Ermeniler, Yahudiler, Filistinliler kendi katledildikleri ve zulme uğradıkları günleri anıyorsa biz de 4 Mayıs’ı Dersimlilerin katledilme günü olarak anacağız.” Eyleme aralarında ÖDP, BDP, Alevi Bektaşi Federasyonu, 78’liler Girişimi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de bulunduğu çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

KİM NE DEDİ?

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu:
Tarihi kazananlar yazar. Belgeleri kazananlar düzenler. Katliamın asıl belgesi Dersimlilerin hafızasıdır. O nedenle arşivler o kadar da önemli değildir.

78’liler Girişimi Üyesi ve Yaşam Ağacı Derneği Başkanı İbrahim Ünal:
Dersim Katliamı belki de Türkiye’de yapılmış en büyük, en acı katliamlardan birisiydi. Bir toplum geçmişle yüzleşmezse ve geçmişte yaşanılan acıların hesabını sormazsa asla demokratik olamaz. Bu yüzden toplum kendi geçmişiyle yüzleşebilmeli ve bunun izleri toplum vicdanında silinmelidir.

“iki Tutam Saç” belgeselinin yapımcısı Kazım Gündoğan:
Dersim Katliamı devletin kara kutusudur ve bu kutu iki üç yıldır açılmış oldu. Bu kara kutuda katliam, sürgün, çocukların evlatlık alınması, büyük bir asimilasyon vardı. Egemenler bir toplumu sadece fiziki olarak yok etmezler. Onu kendine tabi kılmak için korku imparatorluğunun sembolleri olan o toplumun isimlerini toplumun hafızasında sürekli canlı tutarlar. Sabiha Gökçen’in ismi de Dersim katliamının bir sembolü olarak işte bu hava alanına verilmiştir.