Wagner’in Rusya’daki isyanı SADAT tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Emekli Koramiral Ertürk, SADAT’ın fikri anlamda daha tehlikeli olduğunu vurguladı.

SADAT daha tehlikeli
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Paramiliter yapı Wagner ile SADAT benzerliği tartışmaları devam ederken Emekli Koramiral Türker Ertürk konuya ilişkin BirGün’e yaptığı değerlendirmede SADAT’ın daha tehlikeli bir yapı olduğunu ve acilen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya’da paralı ordu Wagner’in isyan bayrağını açması ile beraber ülkede SADAT tartışmaları tekrar alevlendi. Daha önce birçok kez gündeme gelen SADAT hakkında CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı. Kılıçdaroğlu, “SADAT konusunda Saray hükümetini defalarca uyardım. Yetmedi kapılarına dayandım. Türkiye Cumhuriyeti Devletini yıkmak; dilini, bayrağını, anayasasını değiştirmek istediklerini söyledim. Şimdi Rusya’da olanlar, umarım ders olur. Çünkü Rusya’nın Wagner’i, Türkiye’nin SADAT’ıdır. Buradan bir kez daha ilan ediyorum, halk düşmanı hiçbir paramiliter yapıya izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamasının ardından SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi, Rusya da isyan başlatan Wagner ile SADAT’ı karşılaştırmayı ‘paranoya’ olarak tanımlamasıyla Kılıçdaroğlu hakkında tazminat davası açacağını belirtti.

Emekli Koramiral Türker Ertürk yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Tam olarak bir benzerlik olmadığını dile getiren Ertürk, fikri anlamda SADAT’ın daha tehlikeli bir yapı olduğunu ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi.

HER ŞEYE DÜŞMAN BİR YAPILANMA

“Genelde emperyal amaçları olan ülkeler kendi ülkelerinin dışında yapacakları pis işler için düzenli askeri birlikler gibi olmayan farklı yapılara ihtiyaç duyarlar” diyen Ertürk, şu ifadeleri kullandı: “Bu pis işler için de çoğunlukla şiddete eğilimli, mahkûmlar ya da eski suçlulardan oluşan gruplar tercih edilir. Bunun aslında en önemli örneğini Amerika’nın başka ülkelere yaptığı müdahalelerde görebiliriz. Ancak burada önemli olan şey yaratılan bu pis işler grubu kendi ülkesindeki askeri güvenlik elitine rakip olmaz, mümkün olduğunca kontrol altında tutulur. Rusya da bu kontrol mekanizması söz konusu olmadığı için böyle bir isyan dalgası başladı aslında. Ukrayna, Libya, Sudan da kullanılmış ordusu hiçbir hukuki altyapısı olmayan denetimsiz bir kurum haline gelmişti. Hatta grup içerisinde kendi düzenlerini sağlarlarken yargısız infaz gibi tekniklere başvuruluyor ve bunlar sorgulanamıyordu.”

“Bizim ülkemizde mesele ise biraz daha başka” diyen Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü SADAT tam olarak Wagner grubuyla eşitleyebileceğimiz bir yapı değil. Esasında Wagner’e daha çok uyan yapılar Suriye Milli Ordu’sundaki radikaller. Çünkü dediğimiz pis ve emperyal amaçları düşünün biz de bu bölge de bazı gruplar ile işbirliği geliştirdik. Yani Wagner’e en çok benzeyen yapılar Suriye’deki Türkiye ile çalışan birlikler.

Mesele SADAT’a geldiğinde ise durum bence daha kötü. Çünkü az önce bahsettiğimiz yapıların tamamı ülkemizde mevcut değil. Ancak SADAT tam olarak yanı başımızda farklı bir ideolojik yapısı olan bir yapılanma. Onları Wagner’den daha kötü yapan özellik ise fikri anlamdaki düşmanca tavırları. Cumhuriyet’e düşman, Atatürk’e düşman, kurucu değerlere düşman, anayasaya düşman…

Bu açıdan hemen yanı başınızda amacının tam olarak ne olduğu belli olmayan ve fikri anlamda size karşı duran bir yapılanma var olabilecek bir paralı asker grubundan daha tehlikelidir. Bu yarınlarda yapının ulaşacağı yerleri bilmek çok zor olacaktır. Dolayısıyla tam olarak benzemeseler de SADAT derinlemesine incelenmesi gereken, halka anlatılması elzem olan ve kesinlikle müsaade edilmemesi gereken bir kurumdur”