Sadece iktidara dokunulmadı

NURCAN GÖKDEMİR

AKP’nin muhalefet partilerine karşı siyasi tehdit amacıyla kullandığı dokunulmazlık tezkerelerinin sayısı 970’e ulaştı. Bu dosyalardan 952’sinde muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin yargı önüne çıkartılması istenirken AKP ve MHP’lilere ait olan dosyaların sayısı 14’te kaldı. Geçmiş uygulamaların aksine TBMM Anayasa-Adalet Komisyonu’nun açıklamaktan kaçındığı yasama dokunulmazlıkları ile ilgili tezkerelerin sayısı ve dağılımı CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in soru önergesi üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından açıklandı.

Buna göre TBMM’ye de 18 Mart tarihi itibarıyla 26’ncı Yasama Dönemi’nden devreden ve 27’nci Yasama Dönemi’nde hazırlananlarla birlikte 999 yasam dokunulmazlığı tezkeresi ulaştı. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden sonra belediye başkanlığınI tercih ederek milletvekillikleri sona eren HDP’liler Bedia Özgökçe Ertan’ın 11, Ayhan Bilen’in 10 ve Selçuk Mızraklı’nın 5 olmak üzere 26 tezkere işlemden kaldırılarak Cumhurbaşkanlığı’na iade edildi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle TBMM çalışmalarına aktif olarak katılamayan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın tezkerelerini de geri istedi.

Haziran ayında yaşamını yitiren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan’ın tezkeresi de işlemden kaldırıldı.

Bu tezkerelerin işlemden kalkması, iade edilmesi ve geri alınmasıyla TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu gündeminde 174 milletvekili hakkında 970 tezkere kaldı.

İktidarın yargı aracılığıyla muhalefete karşı tehdit olarak kullandığı, geçen dönemde milletvekilliklerinin düşürülmesi için kullanılan dokunulmazlık tezkerelerinin dağılımı bu dönemde de iktidarla muhalefet arasında büyük farklılık gösterdi.

HDP’nin 61 milletvekilinden 55’inin 695 kez dokunulmazlığının kaldırılması istenirken 139 CHP milletvekilinden 95’i hakkında da 216 tezkere TBMM’ye sunuldu. İYİ Parti’nin 37 milletvekilinden 5’inin 5, Türkiye İşçi Partisi’nin 2 milletvekilinin 7, DBP’li bir milletvekilinin 27, iki bağımsız milletvekilinin de iki dokunulmazlık dosyası TBMM’ye gönderildi.

Buna karşın AKP’nin 291 milletvekilinden sadece 9’unun 10 dosyadan, MHP’nin 49 milletvekilinden de 5’inin 8 tezkereyle dokunulmazlığının kaldırılması istendi.