Sadece sertifikalı ürünler satılıyor: Kartal ekolojik pazarı 10 yaşında

İstanbul’da Kartal Belediyesi ve Buğday Derneği tarafından 2009 yılında kurulan ve ekolojik tarımla üretim yapan üreticinin, tüketici ile aracısız buluşmasını sağlayan “%100 Ekolojik Pazar” onuncu yılını birbirinden çeşitli etkinliklerle kutladı.

Anadolu Yakası'nın ilk, İstanbul'un ikinci ekolojik pazarı olma özelliğini taşıyan ekolojik pazarda, meyve ve sebzelerin yanı sıra; pamuk, makarna, ekmek, bakliyat, şampuan, temizlik ve tekstilden oluşan birçok ekolojik ürün de bulunuyor. Yalnızca sertifikalı ürünlerin satıldığı ve geniş ürün yelpazesine sahip olan pazar, İstanbullulara sağlıklı alışveriş imkânı sunuyor. Pazar alanı ayrıca; ekoloji konulu toplantılara, yaşam atölyelerine, sanat etkinliklerine ve konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Pazarın müdavimleri, sabahın erken saatlerinden itibaren hem alışveriş ediyor hem de pazarda gerçekleşen etkinliklere, söyleşilere katılıyorlar. Bugüne kadar düzenlenen “bez çanta dikim” atölyesi, “gerçek temizlik” atölyesi, “takas-armağan şenliği”, “gel oyna çocuk atölyesi”, “ekolojik kitap şenliği”, konserler, performanslar, pazarı kültürel ve sosyal anlamda da zenginleştirdi ve pazarı sadece alışveriş mekânı olmanın ötesine taşıdı.

GDO KESİNLİKLE YASAK

Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren bir tarım şekli olduğu için sentetik kimyasal ilaçlar, hormonlar ve kimyasal gübrelerin kullanılmadığı, sürdürülebilir tek yöntem. Ekolojik tarımla üretilen ürünlerde GDO kesinlikle yasak. Sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı yüzde 100 ekolojik pazarlar, böylece ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir toplum yolunda dönüşüme hizmet ediyor.

ANADOLU YAKASI'NDA TEK

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ekolojik Derneği’nin Pazarımızın 10. yılını kutluyoruz. Bundan on yıl önce 2009 yılında bir önceki dönem belediye başkanımız ve Buğday Derneği ile beraber bir yolculuk başladı. O dönem Buğday Derneğinin başkanı Victor da bu işin içerisindeydi öncülerindendi ve bu geleneği biz de devam ettiriyoruz. Ekolojik pazarımızın daha iyi şartlarda hizmet verebilmesi için hem üreticilerle hem tüketicilerle iş birliği içerisinde olmaya çalışıyoruz. Bu ekolojik pazar Anadolu yakasında ilk ekolojik pazar, İstanbul’da da ikinci ekolojik pazar bu özelliğini korumaya çalışıyoruz, büyütmeye çalışıyoruz. Hem çocuklara hem gençlere hem de sağlık beslenmek isteyen insanlara iyi bir hizmet ortamı sağlamaya çalışıyoruz tabi bunda üreticilerin emeği çok büyük, belediyemizde görevli olan arkadaşlarımızın katkısı büyük onlara çok teşekkür ediyorum. Kartal Ekolojik Pazarı İstanbul’da marka olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.