Irak’ta Sadr destekçileri çarşamba gününün ardından ikinci kez Yeşil Bölge’yi geçerek Meclis’i bastı. 125 protestocu yaralandı. Sadr destekçileri Sudani’nin başbakan adayı olmasına tepki gösteriyor.

Sadr destekçileri Yeşil Bölge’yi aştı
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler Servisi

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın destekçileri, önceki akşam alınan geniş çaplı güvenlik önlemlerine rağmen sabah saatlerinde hükümet konakları ve yabancı misyonların yer aldığı Yeşil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü'nde toplandı. Beton barikatları aşmaya çalışan grup, barikatları yıkarak Yeşil Bölge'ye girmeye çalıştı. Kalabalık gruba sabah saatlerine kadar güvenlik güçlerinden herhangi bir sert müdahalede bulunulmadı. Bağdat’ta alınan güvenlik önlemleri kapsamında Sinek, Ahrar, Cumhuriyet ve Şüheda köprüleri bariyerlerle kapatılmıştı. Uzun süren mücadelenin ardından protestocular beton bariyerleri aşarak korunaklı Yeşil Bölge'ye girip, meclis binasını bastı. Güvenlik güçleri tazyikli su ve ses bombasıyla göstericilere müdahale etti. 125 kişi yaralandı. İran destekli Koordinasyon Grubu da destekçilerini sokağa çağırdı. Koordinasyon Grubu, Yeşil Bölge’de bulunan olayları kaygıyla takip ettiklerini belirterek, “Yasal meşruiyet ve yasaya inanan Irak halkını, devleti, kurumlarını ve meşruiyetini korumak ve bu tehlikeli ihlalleri önlemek için gösteriye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Meclis binasının basılmasının ardından, Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi protestoların barışçıl yapılması çağrısında bulundu. Halbusi yaptığı açıklamada, meclisi korumakla görevli güvenlik güçlerinin silah taşımamaları ve protestoculara zarar vermeleri gerektiğini belirtti.

SUDANİ PROTESTO EDİLDİ

Sadr dışındaki tüm Şii tarafları çatısı altında toplayan ve eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun, Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, çarşamba günü de Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basmıştı.

Meclis’in basılmasını eleştiren ve Koordinasyon Grubu’nda yer alan Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim’in fitne çıkarılması ve gençlerin kaosa sürüklenmeye çalışılması karşısında boş durmayacağı yönündeki açıklamasına önceki gün Sadr Grubu tepki göstermişti. Sadr destekçileri Bağdat’ta ve Basra'da Hikmet Hareketi'ne ait ofislerin önünde toplanmıştı.

Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile eski başbakanlardan Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki arasındaki “rekabetin” büyümesi ülkeyi Şiiler arası bir iç çatışma ortamına doğru götürüyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin de Sadr ile Maliki adasındaki “kavgada” taraf olması tansiyonu yükselten bir etken olarak değerlendiriliyor.

Maliki’nin ve İran’a yakın Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak ilan ettikleri Muhammed Şiya es-Sudani’yi geri çekmemeleri halinde Sadr’ın sokakları yeniden harekete geçirmesinden ve gerilimin önü alınamaz bir şekilde büyümesinden endişe ediliyor. Sadr, 2006 ile 2014 arasında başbakanlık yapan Maliki'nin yolsuzluk yaptığını iddia ediyor.

Sadr, IŞİD’in ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmesinden de Maliki'yi sorumlu tutuyor. Halihazırda Sadr ile Maliki arasındaki husumet 2008’deki operasyonlara dayanıyor. Maliki, başbakanlığının birinci döneminde, ülkenin güney şehirlerinde Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’na yönelik operasyon emri verdi. Düzenlenen baskınlarda Mehdi Ordusu’ndan yüzlerce milis hayatını kaybetti, yüzlercesi de tutuklandı. İki Şii siyasetçi nedeniyle Irak'ta siyasi gerilim gittikçe artıyor, hükümetin kurulması gecikiyor ve belirsizlikler öne çıkıyor. Nuri Maliki'nin ​​​​​​​Sadr yanlılarının 27 Temmuz'daki gösterisinin ardından eline silah alarak sokağa çıkması da çatışma riskinin ne kadar büyük olduğunun en çarpıcı örneği olarak dikkati çekiyor.