Rusya’ya karşı nükleer güç Hindistan’ı yanına çekmeye çalışan ABD, Yeni Delhi’ye yaptırımlar konusunda kararsız. Hindistan, ABD ve Rusya arasında denge politikası yürütmeye çalışırken Çin, Washington’ı suçladı.

Saflar netleşiyor

Dış Haberler

Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya’ya yönelik uluslararası ablukayı sıkılaştırmaya çalışan ABD yönetimi, Çin ve Pakistan’ın ardından Hindistan’ı da aktif tavır almaya zorluyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, nükleer güce de sahip, bu nedenle küresel denklemde önemli bir aktör konumda. Bu durumun farkında olan Washington, Hindistan’ı yanına çekerek Rusya ve Çin’e karşı mevziisini güçlendirme arayışında.

Washington’ın tüm gayretlerine rağmen ABD ve Rusya arasında denge siyaseti izleyen Hindistan’ın iki ülkeyle de sıkı askeri, ekonomik ilişkileri var. Bu nedenle kısa bir süre önce Rusya’dan alınan S400 füze savunma sistemi Washington’ı öfkelendirse de, Joe Biden yönetimi yaptırım uygulamayı göze alamıyor.

DENGE RAHATSIZLIĞI

Hindistan, savunma sanayisindeki en büyük tedarikçisi Rusya ve Çin ile en büyük müttefiki ABD arasında denge siyaseti uyguluyor. Washington’un tüm basıncına rağmen Moskova ve Yeni Delhi arasındaki ilişkiler Ukrayna savaşıyla birlikte gelişmeye devam etti. Hindistan, Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddederken bu süre zarfında Rus petrolünü almayı artırdı. Hintli ve Rus yetkililer ülkeler arasındaki ticaret için dolar ve euroyu atlayarak “ruble-rupi” ödeme mekanizması üzerinde duruyor.

Bu durum ABD kanadında rahatsızlık nedeni. Geçtiğimiz günlerde Yeni Delhi’ye giden ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Daleep Singh, Hindistan'ı, Washington'un Moskova'ya yönelik yaptırım kararlarına uymamakla suçladı. Başkan Joe Biden'ın danışmanı Brian Deese de bu endişeleri yineledi ve Washington'un Hindistan'ı Rusya ile stratejik olarak uyumlu olması durumunda uzun vadeli maliyetlerle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

WASHINGTON AĞIRLADI

Gerilim sürerken ABD-Hindistan 2+2 Bakanlar Diyaloğu Toplantısı Washington'da yapıldı. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh mevkidaşları ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin bir araya geldi. Blinken, Rusya'dan S-400 alan Hindistan'a yaptırım konusunda henüz kararı vermediklerini, ancak Rusya'nın yerine Hindistan'ın ana güvenlik ortağı olmayı arzu ettiklerini söyledi.

ABD'nin hiçbir müttefikinin Rusya'dan kapsamlı silahlar almaması yönündeki çağrılarını yineleyen Blinken, Yeni Delhi'nin Kiev'e gönderdiği tıbbi malzemeler ve diğer desteklerden ötürü memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Blinken, Hindistan'ın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltması için çabaladıklarını kaydederken Austin de Çin ile Rusya'ya karşı uyarıda bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithal etmesinin, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya getirdiği yaptırımların ihlali olmadığını belirtti.

ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Hintli bakan Jaishankar ise Ukrayna'daki savaşın sona ermesi yönündeki çağrı ve girişimlerine devam edeceklerini dile getirerek bir an önce ateşkes yapılması gerektiğini ifade etti.

Çin yönetimi ise ABD'nin Ukrayna'da devam eden savaşta Rusya'ya ekonomik yaptırımları zorlayarak kargaşadan kazanç sağlamaya çalıştığını savundu.