Sinop’ta etkili olan sağanak, Ayancık ilçesini vurdu. Ayancık Çayı taştı, araçlar sel sularında sürüklendi, yurttaşlar evlerinde mahsur kaldı. Deniz tomruklar ile kaplandı. İl Genel Meclisi Üyesi Sarısoy, “Tomruk deposunu çayın kenarına inşa etmişlerdi. Depo da patladı. Felaket göz göre göre geldi” derken “Ayancık çayı yanına kurulan orman deposundaki kereste tomrukları, ilçelere ulaşmamızı sağlayan köprüleri yıktı” diye konuştu

Sağanak Sinop'u vurdu: Ayancık'ta göz göre göre felaket

Zilan AKAY

Ülkenin dört bir yanında afetler devam ederken Karadeniz’i de sel vurdu. Sinop’un Ayancık ilçesinde geceden itibaren etkisini gösteren sağanak, Ayancık Çayı’nın taşmasına sebep oldu. Çayın üzerindeki köprüler zarar gördü. Ayancık Devlet Hastanesi tahliye edildi. Çay’ın taşmasıyla araçlar sele kapıldı. İnsanlar evlerinde mahsur kaldı.

Kurtarılmak için bekleyen insanların olduğu bildirilirken, edinilen bilgiler göre çay kenarına inşa edilen tomruk deposunun patlamasının zararı da büyük oldu.

saganak-yagis-sinop-u-vurdu-ayancik-ta-felaket-goz-gore-gore-felaket-909122-1.

'DENİZ TOMRUK KAPLI'

Kentte yaşananları aktaran CHP Ayancık İl Genel Meclisi Üyesi Ozan Sarısoy, denizin tomruk kaplı olduğunu belirtti. Sarısoy, şunları söyledi:

“Ayancık Çayı taşkına aşkına uğradı ve sonucunda Babaçay köyündeki tomruk deposu da patladı. Tomruklar çay ile beraber Ayancık Denizine kadar geldi. Gelirken Babaçay köyündeki evleri yıktı. Babaçay köyünde evlerinin çatılarında hala kurtarılmayı bekleyenler var. Ayrıca Türkiye ile Ayancık bağlantı yolunda olan iki su köprümüz yıkıldı. Sinop Ayancık yolundaki Aliköy merkezi göçtü. Sinop ve Türkiye ile bağlantımız yok. Ayancık’ın içerisinde mahalleleri birbirine bağlayan Köprübaşındaki köprümüz ve Şevki Şentürk köprümüz yıkıldı.”

'ACİLEN İŞ MAKİNESİ, KEPÇE, KAMYON SU VE GIDAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Ayancık halkının mağduriyet yaşadığını ve desteğe ihtiyacını söyleyen Sarısoy, şöyle devam etti: “Net bir can kaybımız yok. Ancak Babaçay köyünde ulaşılamayan haneler insanlar var. Helikopter ile mahsur kalan insanlara ulaşıp güvenli bölgelere bırakıyorlar. Helikopterler yetersiz, daha fazla helikoptere ihtiyacımız var. Ayancık halkı şu anda mağdur, elektrik ve suyumuz yok. Şarjım biterse dünya ile bağımız yok. Acilen iş makinesi, kepçe, kamyon su ve gıdaya ihtiyacımız var.”

saganak-yagis-sinop-u-vurdu-ayancik-ta-felaket-goz-gore-gore-felaket-909123-1.

'PANDEMİ SÜRECİNDE FAZLASIYLA ORMAN KESİMİ YAPILDI'

Sel felaketinin yarattığı tahribatın orman bölgesine inşa edilen tomruklar ile büyüdüğü belirten Sarısoy, sözlerin şöyle sonlandırdı: “Tomruk deposunu çayın kenarına inşa etmişlerdi. Muhtemelen çay aşınca tomrukların bir şekilde sürükleneceği belliydi. Felaket göz göre göre geldi. Ormanın angajman planına uyulmadan pandemi sürecinde fazlasıyla orman kesimi yapıldı. Tomruklara oralara yığdılar. Sel de önüne kaptı götürdü. Şu anda denizin üstü tomruk ile kaplı. Bilimle bağdaşmayan, angajman planları takip edilmezse sonuç böyle hüsran oluyor. Şu anda denizin üstü tomruk ile kaplı.”

saganak-yagis-sinop-u-vurdu-ayancik-ta-felaket-goz-gore-gore-felaket-909125-1.

'KERESTE TOMRUKLARI, İLÇELERE ULAŞMAMIZI SAĞLAYAN KÖPRÜLERİ YIKTI'

İlçede yerel gazetecilik yapan Erdoğan Erkaymaz, “Evlerimizden dışarı çıkamıyoruz. Elektrik ve su olmadığı için herkes evlerine gıda ve su stokluyor” dedi ve ekledi: “Ayancık çayı yanına kurulan orman deposundaki kereste tomrukları, ilçelere ulaşmamızı sağlayan köprüleri yıktı. Selde en büyük zararı veren çayın yanına bırakılan orman ürünleri oldu. Bu sebeple ilçeler arasında geçiş yapılamıyor.”