Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketinin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu sel bölgesine gitti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toplam 2 bin 156 ihbar alındığını ve yağışlar sonucu mahsur kalan 593 yurttaşın kurtarıldığını söyledi. Ayrıca şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen heyelan ve toprak kaymaları sebebiyle 21 yol trafiğe kapandı. Bartın'da sel ciddi tahribata yol açarken, Düzce'de ise Valilik, mazereti olan engelliler ile hamile kamu çalışanlarının 1 gün idari izinli olacağı bildirdi.

Kaynak: AA-DHA
Sağanak yağışın bilançosu: 2 bin 156 ihbar, 593 kişi mahsur kaldı, toplam 21 yol kapandı
Fotoğraf: AA

Yurt genelinde 30 ilde etkili olan sağanak yağışlarda Bartın, Zonguldak ve Düzce'de sel meydana geldi. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu sel bölgesine gitti. 

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Yerlikaya, meteorolojinin cumartesi günü toplam 19 ilde uyarı verdiğini; Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Rize, Sinop, Zonguldak ve Karabük'te "turuncu" uyarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, aşırı yağışlar sonucu uyarı verilen illerin tamamında 2 bin 156 ihbar alındığını bildirerek "Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, Devlet Su İşleri, Özel İdareler, Karayolları, Kızılay, UMKE ve belediye ekiplerimiz gelen her ihbarı hassasiyetle değerlendiriyorlar. Bölgedeki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" dedi.

Yağışlar sonucu mahsur kalan 23 kişinin helikopterler, 570 yurttaşın da botlar ve iş makineleriyle kurtarıldığını aktaran Yerlikaya, AFAD Başkanlığınca bölgeye 449 arama ve kurtarma personeli, 25'i dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 283 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildiğini kaydetti.

Bakan Yerlikaya, Bartın'daki aşırı yağışlar sonucu 588 ihbar alındığına değinerek, "Son 24 saatte metrekareye Arıt beldesine 201, Amasra ilçemizde 183, Bartın merkeze 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımızı helikopter, bot ve iş makineleriyle kurtardık. Yine ilimizde meteoroloji verilerine göre yarın saat 15.00'a kadar sağanak yağış beklenmekte ve turuncu uyarı devam etmektedir" diye konuştu.

Çalışmalara destek olmak üzere bölgede 1297 personelin görev yaptığını ifade eden Yerlikaya, "Yarın gelecek personelle toplamda 3 bin 333 rakamına inşallah ulaşacağız. 170 iş makinesi, 1 helikopter, 150 araç, 20 ambulans, 11 kurtarma botu ve 1 mobil ikram aracı görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

BARTIN İÇİN 30 MİLYON LİRA ÖDENEK 

Bakan Yerlikaya, enerji verilen köylere enerji verilmesi ve kapalı yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek yağışların bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi beklendiğini aktardı.

Meteorolojinin bugün ve yarın 15.00'a kadar, metrekareye 100 kilogram yağış düşmesi yönünde uyarı yaptığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bartın ve yağış alan diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bölümü depolanarak feyzanın daha da büyümesi hamdolsun önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Hasar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın ilimize AFAD Acil'den 30 milyon lira ödenek Valiliğimizin hesabına aktarılacaktır. Diğer illerimize de gerekli ödenekler gönderilmiştir."

Bartın'da sel havada görüntülendi / Fotoğraf: DHA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Bartın'da can kaybının yaşanmadığını, maddi hasarların bulunduğunu aktardı.

"İçişleri Bakanı'mızla hızlı şekilde bölgeye intikal ettik. Yarın da diğer illerimizde Sayın Bakanı'mızla çalışmalara nezaret edeceğiz." diyen Tunç, AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının maddi hasarların giderilmesine yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Bakan Tunç, meteorolojinin yarın da yağışların devam edeceğini bildirdiğini hatırlatarak vatandaşların, Valiliğin uyarılarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Barınma konusunda problem bulunmadığını, İçişleri Bakanı Yerlikaya ve devletin tüm kurumlarıyla gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız da anbean bölgeyi takip ediyor. İçişleri Bakanı'mızla Ankara'dan gelirken birkaç kez arayarak durumun nasıl olduğu bilgisini aldı" dedi.

SAĞANAK, 30 İLİ ETKİLEDİ 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezi'nde, kapanan Ankara- İstanbul güzergahında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra yaptığı açıklamada sağanak yağışın 30 ilde etkili olduğunu söyledi. 

Uraloğlu, yağmur sonrası oluşan su baskınlarında kapanan 14 yolun açıldığını, 7 güzergahta da yol açma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 

Uraloğlu, "Ankara- İstanbul Otoyolu ile birlikte 7 güzergahta da yol açma çalışmalarına devam ediyoruz. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarımızın da ikinci bir duyuruya kadar Ankara- Eskişehir- Bilecik- Sakarya istikametini kullanmaları gerekiyor" dedi.

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli çıkışında meydana gelen heyelan nedeniyle otoyolun İstanbul yönü, yağış sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gece saatlerinde Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezine gelerek Bolu Valisi Erkan Kılıç ve yetkililerden yol durumuna ilişkin bilgiler aldı. 

Fotoğraf: AA

Uraloğlu, son 24 saat içerisinde Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya ve Rize gibi sahil kesimdeki Karadeniz illerinde sel ve heyelan afetlerinin yaşandığını belirterek, "Düzce’de metrekare başına 223 kilogram, Bartın’da 201, Zonguldak Devrek’te 189 kilogram olan yağışlardan söz ediyoruz. Yağışların getirdiği teressubat ve kimi noktalarda gerçekleşen heyelanlar nedeniyle kimi yollarımız trafiğe kapandı, alternatif güzergahlar üzerinde ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Selin hemen ardından karayolu personellerimiz başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde canhıraş çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle yol boyunda 7/24 görev yapan karayolları ekiplerimiz tüm ekipman ve araçları ile sel birikintilerini boşaltma, sonrasında alan temizleme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmektedirler" dedi.

14 YOL AÇILDI, KAPALI YOLLARI AÇMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ulaşımın aksamaması için oluşturulan alternatif güzergahlara yönlendirmelerin yapıldığını söyleyen Bakan Uraloğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ordu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Bolu, Sivas, Erzincan başta olmak üzere birçok ilimiz ve ilçemizde ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Çevre illerden de buralara ekip ve ekipman desteği sağlanmıştır. Bu gece yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da ekiplerimiz teyakkuz halinde olacaklardır. Şimdiden, Ereğli- Zonguldak Yolu, Kilimli- Filyos- Saltukova Yolu, Bartın- Arıt Yolu, Bartın- Amasra Yolu, Bartın- Kurucaşile Yolu, Zonguldak- Devrek Yolu gibi kapanan yollarımızdan 14’ünü açtık. Ankara- İstanbul Otoyolu ile birlikte 7 güzergahta da yol açma çalışmalarına devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da heyelan meydana geldi. Şu an Ankara- İstanbul yönü trafiğe kapalı ama ekiplerimiz süratle yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarımızın da ikinci bir duyuruya kadar Ankara- Eskişehir- Bilecik- Sakarya istikametini kullanmaları gerekiyor. Ankara'dan İstanbul'a giden sürücülerimiz Abant gişelerinden D-100'e yöneldiğinden dolayı o güzergâhta da yoğun bir trafik oluştu."

"GEREKMEDİKÇE YOLA ÇIKMAYIN"

Uraloğlu, vatandaşlara gerekmedikçe yola çıkmamaları uyarısında da bulunarak, "Vatandaşlarımızdan gerekmedikçe yola çıkmamalarını eğer çıkacaklarsa da yollarımızda çalışmalarda bulunan tüm ekiplerimizden gelen talimatlara uysunlar. Yollarımızda bulunan değişken mesaj ve trafik işaretlerimizde paylaşılan bilgilere de riayet etsinler. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz" açıklamasında bulundu.

BOLU DAĞI TÜNELİ'NDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bolu Dağı Tüneli çıkışında dün şiddetli yağmurun ardından meydana gelen heyelan sonrası kapanan Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönünde, Karayolları ekipleri iş makineleriyle yola inen toprağı temizlemek için çalışma başlattı.

Fotoğraf: DHA

Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli mevkinde etkili olan şiddetli yağmur, dün heyelana neden oldu. Bolu Dağı Tüneli çıkışında, ormandan kayan toprak yola indi. Akşam saatlerinde yaşanan heyelanın ardından Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönü ulaşıma kapatıldı. Karayolları ekipleri sabah saatlerinden itibaren heyelanın yaşandığı bölgede yolu açmak için çalışmalara başladı. Ekipler tarafından yola inen toprak ve suyun temizlenmesi için iş makineleriyle başlatılan çalışma sürüyor. Anadolu Otoyolu'nun İstanbul istikametine giden araçlar, Abant gişelerinden D-100 kara yoluna yönlendiriliyor. 

DÜZCE'DE ENGELLİLER VE HAMİLE KAMU ÇALIŞANLARINA İDARİ İZİN

Düzce'de ise mazereti olan engelliler ile hamile kamu çalışanlarının 1 gün idari izinli olacağı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 10 Temmuz Pazartesi günü mazereti olan engelliler ile hamile kamu çalışanlarının idari izinli olması kararı alındı.