Kolombiya'da vergi soygunu ve yoksulluğa karşı süren eylemlere ilişkin hükümet ile Ulusal Grev Komitesi arasındaki görüşmeden sonuç çıkmadı. Sağcı hükümet ile anlaşma sağlanamazken eylemlere çağrı yapıldı.

Sağcı hükümete boyun eğmiyorlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin vergi soygununa, yoksulluğa ve şiddete karşı ayaklanan halk, yeniden eylem çağrısı yaptı.

Kolombiya Hükümeti, vergi reformu yasasını geri çekse de halk vazgeçmedi. Başkent Bogota'da sağcı Ivan Duque Başkanlığı'ndaki hükümet ile Ulusal Grev Komitesi görüşme yaptı. Kamu düzeninin sağlanması ve Ulusal Grev Komitesi'nin taleplerinin konuşulduğu toplantıda, anlaşma sağlanamadı.

Toplantıya Başkan Yardımcısı Marta Lucia Ramirez, Çalışma Bakanı Angel Custodio Cabrera, İskan Bakanı Jonathan Malagon, Kolombiya Merkez İşçi Birliği (CUT) ve Ulusal Savcı Fabio Arias olmak üzere birçok temsilci katıldı. Görüşmelerde fikir birliğine varamayan taraflar pozisyonlarında bir değişikliğe gitmezken Ulusal Grev Komitesi tüm işçileri bugünkü gösterilere katılmaya davet etti.

HİÇBİR İLERLEME YOK

Barış Yüksek Komiseri Miguel Ceballos, toplantının amacının tamamen keşif maksatlı olduğunu belirterek, "Kamu gücü mensuplarının yasaya aykırı bir davranışında sıfır tolerans ve ayın zamanda herhangi bir vatandaşın fiziksel ve kişisel hakkının ihlal edilmesine karşı açık bir kınama üzerinde anlaştık" dedi. Sendika temsilcileri, hükümete sunulan taleplerle ilgili henüz hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

HALK TEKRAR SOKAKTA

Grev Komitesi dün basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, devlet başkanı ile uzlaşılamadığı takdirde grevi derinleştireceklerini ve sokaklarda kalmaya devam edeceklerini duyurdu. Göstericilerin talepleri arasında, temel protesto hakkı için tüm demokratik güvence ve özgürlüklerin sağlanması, Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD'ın tasfiye edilmesi ve ulusal diyalog masası kurularak tüm sorunların müzakere edilmesi yer alıyor. Kolombiya Ombudsman Ofisi'nden yapılan son açıklamada, 28 Nisan'da genel grevle başlayan vergi reformu karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısının 27 olduğu belirtilmişti. Eylemciler ise gösterilerin başlangıcından bu yana 47 kişinin hayatını kaybettiği, 963 kişinin gözaltına alındığını aktarmıştı.