Balıkesir’de yapılması planlanan altın madeni projeleri için bilirkişi incelemesi yapılacak. Kazdağı Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, “Havran’ın üstü altından değerlidir. Tüm projeler iptal edilmeli” dendi

Sağlığımız altın  madeninden değerli!

ANIL VARLI

Balıkesir Havran’a bağlı Büyükşapçı ve Halılar köylerinde yapılması planlanan altın madeni projeleri için bugün bilirkişi incelemesi yapılacak. Keşif öncesi Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nde yapılan açıklamada, “Altın madeni şirketleri, ağaç, çalı, çırpı, hepsini kesecek araziyi tıraşlayacak ve atık barajları yapacak. Toprağı kazıp cehennem çukurlarını açacak, çıkardığı toprağı siyanürlü sularla yıkayıp altını ayrıştıracaktır” dendi.

Bahar Madencilik tarafından, Büyükşapçı ve Halılar köylerinde yapmak istediği altın madeni projeleri yaşam savunucularının mücadelesiyle durduruldu. Projeler için verilen ÇED gerekli değildir kararları Balıkesir 2. İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkemenin kararına itiraz eden şirket kararı temyize götürdü. Danıştay ise ‘ÇED gerekli değildir kararını’ iptal eden mahkemenin kararını iptal ederek, bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi.

İki farklı maden projesinde keşif yapacak bilirkişi heyeti bugün saat 11.00’de bölgeyi gezecek. Keşif esnasında da orada olacağını belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri, yöresine toprağına sahip çıkan herkesi davet ettiklerini belirtti.

Dernekten yapılan açıklamada, bölgede altın madeni projelerinin her geçen gün arttığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu projeler Havran İlçemizde ciddi anlamda ekolojik yıkıma yol açacaktır. Kazdağları, Madra Dağı delik deşik oldu. Şimdi de Havran, İvrindi ve Balya İlçelerimizin köyleri aynı tehlike altında. Altın madeni projelerinin dışında bölgede kurşun, demir, gümüş gibi onlarca da metalik madencilik projeleri de bulunmaktadır. Sağlığımız altından değerlidir.”