Erdoğan “hastalarımıza ilaçlarını ücretsiz veriyoruz” dese de TÜİK verileri aksini söylüyor. 2018’de yurttaşlar cebinden 28,6 milyar lira parayı sağlığı için harcadı. Toplam sağlık harcamaları içinde yurttaşın payı giderek artıyor

Sağlığımız için harcadığımız para artıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan henüz 31 Ekim’de “Hastalarımıza ilaçlarını ücretsiz olarak veriyoruz” demişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yurttaşın cebinden yaptığı sağlık harcamasının 2018’de yüzde 19,4 artışla 28 milyar 655 milyon liraya yükseldiğini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı. Devletin kasasından sağlık için harcanan pay azalırken, yurttaşın cebinden çıkan para artıyor.

TÜİK verilerine göre, sağlık harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,5 arttı ve 140,6 milyar liradan 165,2 milyar liraya çıktı. Böylece kişi başı sağlık harcaması, 2017’de 1751 lira iken geçen yıl yüzde 15,9 artarak 2 bin 30 liraya yükseldi. Ancak bu tutarın bir kısmı devlet kasasından ödenirken bir kısmını ise yurttaş kendi cebinden karşılıyor. Verilere göre sağlık harcamaları içinde yurttaşın payı giderek artıyor.

Hane halkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 19,4 artarak 28 milyar 655 milyon liraya ulaştı. Hane halkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcaması içindeki payı, geçen yıl yüzde 17,3 olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2017’de yüzde 78 iken geçen yıl yüzde 77,5 oldu.

sagligimiz-icin-harcadigimiz-para-artiyor-648697-1.

Önümüzdeki dönem daha da artacak

Konuya ilişkin Doktor Ergün Demir görüşlerini gazetemizle paylaştı. Demir’in açıklamaları şu şekilde:

“Genel sağlık sigortası (GSS) fon gelirleri her yıl fazla vermektedir. Yani nedir? Primdir, devlet katkısıdır, işçilerden alınan primlerdir, devlet katkısı ve devletin katkı payıdır. Devletin topladığı gelir, tedavi ve ilaç giderlerinden daha fazladır. Bu GSS fonundan artan para sağlık harcamaları için kullanılması gerekirken bu hükümet yasaya aykırı olarak bu GSS fon paralarını açık veren sosyal sigortalar fonuna aktarmaktadır. Bu sefer vatandaş cepten harcama ödemektedir. Önümüzdeki dönem de vatandaşın cebindeki harcama miktarı artacaktır."