Yanlış sağlık politikaları nedeniyle hekimler istifa ederken ülkenin dört bir yanında pek çok kamu hastanesinde uzman eksikliği yaşanıyor. SOL Parti Uşak İl Başkanı Fikri Mıdık, “Sağlığın iflas ettiği bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Sağlığın iflas ettiği dönemi yaşıyoruz
Mardin’de kamu hastanesinde uzayan kuyruklar tepki çekmişti.

Berkay SAĞOL

Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi, sağlıkta şiddet ve giderek artan hasta yükü nedeniyle hekimlerin kamudan istifa ederek yurtdışına göç etmesi Uşak’ı da etkiledi. Kentteki tek kamu hastanesi Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göğüs cerrahisi uzmanı, romatoloji uzmanı, çocuk nörolojisi uzmanı, plastik cerrahi uzmanı bulunmazken bypass yapan tek kalp damar cerrahı da istifa etti. Hastanede görev yapan 6 radyoloji uzmanından; 5 psikiyatri uzmanından ise geriye iki uzman kaldı. Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de durum pek farklı değil. Tıp fakültesinde anestezi ve reanimasyon, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve dahiliye anabilim dallarında görev yapan akademisyen yok. Pediatrik hemotoloji ve onkoloji uzmanının da emekliye ayrıldığı iddia edildi. Kadın hastalıkları ve doğum, göz hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, deri ve zührevi hastalıklar ve ürolojide ise hiç profesör bulunmuyor.

YAPRAK DÖKÜMÜ

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, hastanede stajyer ya da intörn olarak göreve başlayacak öğrencilerde ise bölümlerdeki profesör ve uzman hekim eksiklikleri endişe yaratıyor. Üniversitenin sitesinde yer alan bilgilere göre fakültede 12 profesör, 8 doçent, 44 doktor öğretim üyesi ve 16 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 80 akademisyen görev yapıyor. Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi ise boşalan kadrolarla ilgili ‘yaprak dökümü iddiası’nın gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Fakülteden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kurumumuzdan çeşitli sebeplerle ayrılan öğretim üyelerimiz olsa da daha fazla sayıda öğretim üyesini kadromuza katmaya çalışarak tıp eğitiminin aksamasına mahal vermemekteyiz. 31 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan akademik ilanda Tıp Fakültemiz için 12 akademik kadro ve 23 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan akademik ilanda ise 12 akademik kadro ilan edilmiş olup bu kadrolara yapılan başvuruların çoğunluğu göreve başlamış, kalanların ise atama işlemleri mevzuat çerçevesinde yürütülmekte.”

HEKİMLER TÜKENDİ

SOL Parti Uşak İl Başkanı Fikri Mıdık, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yaklaşık 350 bin kişiye hizmet verdiğini kaydederek, “Hastaneden randevu alarak muayene olabilmek için insanlar sabahın çok erken saatlerinde kuyruğa girip bekliyor. Buna rağmen bazı bölümlerde hekim sıkıntısı dolayısıyla alınan randevular iptal ediliyor” dedi.

Mıdık, çalışma yoğunluğunun hekimleri ve sağlık personellerini tükenme noktasına getirdiğine değindi: “Neoliberal politikaların özelleştirme sonucu gerek sağlığın gerek eğitimin iflas ettiği bir dönemi yaşıyoruz. Sağlık kamusal hizmet olarak parası verilmeli ve bütün yurttaşlar eşit olarak sağlık hizmetine ulaşabilmeli. Bu ülkenin sorunları özellikle eğitim ve sağlık kamusal hizmet olarak yeniden inşa edilmeli.”

***

KENTLER HEKİMSİZ KALIYOR

•Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Çocuk Onkolojisi bölümü hekimsiz kaldı. 18 yaş altı kanser tanısı almış yüzlerce çocuğun tedavi gördüğü bölümün kapatılacağı öne sürüldü.

•Afyonkarahisar’da bulunan Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (AFSÜ) görevli tek hematoloji hekimi olan Doç. Dr. Mehmet Özen’in bir hasta yakınının CİMER’e yazdığı dilekçedeki şiddet ve tehdit içeren ifadeler kullandığını gerekçe göstererek istifa ettiği açıklandı. Bölüm kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

•Urfa’da görev yapan doktorların ilden ayrılması ile Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 8’den fazla bölüm kapandı. Göğüs Cerrahi, Onkoloji Bölümü, Hematoloji, Nefroloji, Patoloji, Çocuk Hematoloji, Çocuk Onkoloji ve Organ Nakli branşlarında doktor kalmadı.