Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aracılığı ile 10 bin kutu Favipiravir ve 500 bin adet N95 maskesi için Devlet Malzeme Ofisi kanalıyla ihale açtı. Her iki ürün de iç piyasadan tedarik edilecek

Sağlık Bakanlığı’ndan iki büyük korona ihalesi



Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aracılığı ile 10 bin kutu Favipiravir ve 500 bin adet N95 maskesi için ihale açtı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan iki ayrı ilana göre, açık teklif usulü ile iç piyasadan satın alınacak her iki ürün için 23 ve 24 Temmuz’a kadar teklif verilebilecek.

N95 TİPİ MASKE NEDİR?

Sağlık çalışanlarının kullandığı ve N95 maddesi içeren üç katmanlı solunum izolasyonlu maskelere N95 deniyor. Türkiye'de ilk vaka görülmesinin ardından N95 maskeleri reçete ile eczanelerden satın alınabiliyordu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal, maske ile ilgili şu uyarılarda bulunmuştu:

* Hastanelerde kullanılması gereken N95 ve benzeri maskeler günlük kullanım için uygun olmayan maskelerdir ve CO2 zehirlenmesine yol açabilirler. O nedenle dışarıda kesinlikle kullanılmamalıdır.

* Maske tek başına koruyucu değildir. Sosyal mesafe ve el hijyeni korunmanın önemli diğer parçalarıdır. Toplu taşım araçlarında risk yüksek olduğundan maske takılmak zorundadır. Eğer gidilecek yere yürüyerek gitmek mümkünse yürümeyi tercih etmelidir. Yürürken de sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. Uygun koşullar olduğunda kısa süreli de olsa el hijyenine dikkat ederek maske çıkarılabilir.

* Naylon kumaşlardan yapılan maskeler yazın çok terleteceğinden tercih edilmemelidir. Pamuklu veya ipek kumaştan yapılanlar tercih edilmelidir. Maskenin kalitesini belirlemek için şu basit yöntem uygulanabilir; takıldıktan sonra maskenin hemen önüne el yaklaştırılıp, nefes verildiğinde, avuçta nefesinizin sıcaklığını hissediyorsanız o maskenin koruyuculuğu iyi değildir. Kumaşın kalınlığına göre, çift veya üç kat kumaştan yapılabilir.