Covid-19 salgınına ilişkin verileri kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşmadığı gerekçesiyle eleştirilen Sağlık Bakanlığı’nın, CİMER aracılığıyla sorulan soruları da yasal süre aşılmasına karşın yanıtlamadığı öğrenildi. CHP Milletvekili Murat Emir, “Toplumla sağlıklı iletişim kurmadığı için bilgi kirliliğine neden olan bakanlık, kapalı bir süreç yürütmeye devam ediyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı şeffaflık sevmiyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Covid-19’a yönelik alınan önlemlere ilişkin ilişkin 21 Ocak’ta verilen soru önergesini yanıtsız bıraktığı belirlenen Sağlık Bakanlığı, CİMER aracılığıyla gelen bazı soruları da görmezden geldi. CHP Milletvekili Murat Emir’in CİMER aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na yönelttiği 13 sorunun, en geç 30 gün içerisinde yanıtlanması gerekirken bir yıldır yanıt beklediği öğrenildi.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na sorulan soruların bir yıldır yanıt beklediği bildirildi.

YASAL SÜRE AŞILDIsaglik-bakanligi-seffaflik-sevmiyor-822817-1.

CHP Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nca yanıtlanması istemiyle Ocak, Mart ve Aralık aylarında CİMER aracılığıyla toplam 13 soru sordu. Aralarında, “Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’ne ayrılan bütçe ne kadardır? GENOM Projesi kapsamında elde edilen genler nerede muhafaza edilmektedir? Yerli aşı ve insülin çeşitlerinin üretimi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?” sorularının da yer aldığı 13 soruya, yasal sürenin aşılmasına karşın yanıt verilmedi. Yanıtların bekletilmesinin gerekçesinin ise “Yazışma ve değerlendirme süreçleri” olduğu belirtildi.

BAKANLIK CİMER’İ DE TANIMIYOR

Bakanlığın CİMER’e yapılan başvuruları en geç 30 gün içerisinde cevaplandırması gerektiğinin altını çizen CHP'li Emir, “Başvurular bir yıldır yanıtlanmayı ekliyor. TBMM’nin Anayasa'dan aldığı denetim yetkisini hiçe sayarak soru önergelerimizi yanıtlamayan Sağlık Bakanlığı, CİMER'i de tanımıyor” dedi. Emir, bakanlığın hemen her konuda şeffaf olmadığını savunarak, “Pandemi sürecinde halktan gerçek vaka sayılarını saklayan, aşı ile ilgili toplumla sağlıklı bir iletişim kurmadığı için bilgi kirliliğine sebep olan Sağlık Bakanlığı, kapalı bir süreç yürütmeye devam ediyor” ifadesini kullandı.