Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen’in nöbet ertesi evine dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin tepkiler sürüyor. İzmir'de sağlık çalışanları birçok hastanede anma etkinlikleri düzenledi. Aydın Tabip Odası ise yazılı bir açıklama yaparak "Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?" ifadelerine yer verdi.

Sağlık çalışanları Dr. Rümeysa Şen'i andı: Bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok!

BİRGÜN EGE

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde görev yapan asistan hekim Dr. Rümeysa Şen'in nöbet ertesi evine giderken trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin tepkiler sürüyor.

İzmir'de hekimler ve sağlık çalışanları Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen anma etkinlikleri düzenledi. Etkinliklere katılan hekimler “İnsanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok!” şeklinde açıklama yaptı.

Aydın Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "Yıllardır 'alışma şartlarımız bizi öldürüyor' desik ancak hiçbir düzenleme yapılmadı. Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve maalesef Rümeysa Berin Şen ve adını bile duyamadıklarımız hayatlarının baharında, mesleklerine hevesle başladıkları zamanlarda birer birer yaşamlarını yitirdiler. Ölüme sürüklendiler. Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?" denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulmaktadır. Asistan hekimler çoğu branşlarda 36 saate varan sürelerde çalışıyor. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Biz asistan hekimler nöbet ertesi dinlenmeden mesaiye devam ettiğimiz gibi bir de gün aşırı nöbetler tutuyor, neredeyse ayın yarısında evimize gidemiyoruz. Maksimum ne kadar çalışacağımız hiç konuşulmazken maksimum ne kadar ücret ödeneceği ise her yerde karşımıza çıkıyor. Bu çok net ki, ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Performans sistemi nedeniyle ücret kesintisi yapılacağı zaman akla ilk gelenler hastanenin iş yükünü sırtlayan asistan hekimler oluyor. Biz asistan hekimler artık yeter diyoruz."