Depremden etkilenen illerde görev yapan sağlıkçılar için barınma, hijyen gibi tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı: Sağlık Bakanlığı, kanuni sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Sağlık çalışanları planlama yapılmadan çağrılmamalı

HABER MERKEZİ

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek depremden etkilenen illere görevlendirme ile gönderilen sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik, barınma, gıda, hijyen tedbirlerinin alınmasını istedi. Mengücük, “Sağlık Bakanlığı’nın ‘Saldım çayıra, Mevlam kayıra’ tavrından vazgeçip, işveren sıfatına uygun şekilde çalışan haklarını gözeten kanuni sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz” dedi.


YETERLİ SÜRE TANINMALI

Bakanlığın özellikle aile hekimliğinden yapılan görevlendirmelerde önceden planlama yapılmadan, çalışanlara göreve hazırlıklarını yapabilmeleri için yeterli süre tanınmadan hemen transfer edilmek üzere havaalanında olmaları istendiğini anımsatan Mengücük, "ASM’de poliklinik yaparken öğleden sonra haber verilip akşam uçağına yetişmesi, cumartesi günü aranıp pazar sabahı yola çıkması bekleniyor. Hekimler, hemşireler, sağlık çalışanlarının deprem illerinde çalışmaktan kaçınmadığı, her türlü sağlık bakımına yardım etmekten imtina etmediğini açıkça ifade ediyor ve bilinmesini istiyoruz. Depremin ilk gün ve haftalarında yaşanan düzensizlik, aksaklıkların hızlı ve acil yardımın gerekliliği sebebiyle olduğunu varsayabiliyoruz. Ancak depremin üzerinden 40 günü aşkın süre geçmesine rağmen, oraya gidecek çalışanın nerede çalışacağı, ne kadar kalacağı, hangi ilde görevli olacağını bilmeden gönderilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda hala gerekli organizasyon ve koordinasyonu yapmaması, rastgele ve plansız tavrı anlaşılır ve kabul edilebilir değil" diye konuştu.

Görevlendirmelerin 15 günlük olarak uzatılmasının da çalışan için alınması gereken sağlık tedbirlerinin ihlali olarak gördüklerini söyleyen Mengücük, uygun çalışma, barınma, beslenme koşullarını sağlamadan uzun süreli görevlendirmelerin kişilerin sağlık durumunu riske attığını anlattı. Mengücek, özetle "Plansız ve yetersiz koşullardan kaynaklanabilecek olumsuz sonuçlardan Sağlık Bakanlığı’nın sorumlu olacağını hatırlatıyoruz" diye konuştu.