Pandemi döneminde hekim ve sağlık çalışanlarına söz verilen ek ödeme haklarını vermeyen iktidar; bürokratları ve danışmanlarını hiç ilgilerinin olmadığı alanlarda görevlendirerek 3 ayrı yerden maaş ödüyor

Sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz dediler, gerçekten ödemediler

DR. ERGÜN DEMİR-DR. GÜRAY KILIÇ

Covid-19 salgını ile mücadelede 40’ın üzerinde hekim ve sağlık emekçisi yitirildi. 10 bine yakın sağlık çalışanı enfekte oldu. Büyük riskler altında yoğun biçimde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarına maaşlarının bir katı kadar ek ödeme söz verildiği halde büyük bir bölümü bundan yararlanamadı. Oysa basına yansıyan haberlerden anlıyoruz ki sağlık çalışanlarına para bulamayan iktidar, başdanışmanlarını ve bürokratlarını birçok birimde görevlendirerek 3 -4 ayrı yerden maaş veriyor.

Yoğun bakım ve acil servislerde, kliniklerde hastanın her türlü sağlık bakımını yapan, gerektiğinde altını değiştiren, yemeğini yediren sağlık çalışanlarına, söz verdikleri halde ek ödeme hakkını ödeyemeyenlerin danışmanlara ve bürokratlara hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı görevler için 3 yerden maaş ödenmesi vicdani midir?

Vatandaş geçinemezken, siyasi iktidarın bürokratları ve danışmanları birden fazla yerden maaş almaktadır!

Basında ve kamuoyunda “Kamu bankaları dün borsaya yaptıkları üst üste bildirimlerle yönetim kurullarındaki değişiklikleri duyurdular. Efsane güreşçi ve Spor Bakanı Yardımcısı Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu'na atandı. Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Ziraat Bankası yönetimine girdi, ekonomi yazarı Profesör Kerem Alkin Halkbank yönetimine girerken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Halkbank yönetimine atandı. Kamu görevi olanlar 12 bin 530 TL, olmayanlar 22 bin 500 TL maaş alacak. Bugün hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde ‘Yönetim Kurulu’, ‘Denetim Kurulu’ üyelikleri ile görevlendirilenler maaş, ikramiye, huzur hakkı, makam odası, araç ve benzeri pek çok kamu kaynağını şahısları için kullanıyorlar” haberleri yer aldı.

Sağlık çalışanları eşitlik ve hakkaniyet istiyor.

Salgınla mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına 3 ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağı bizzat Sağlık Bakanı tarafından müjde olarak ilan edildi ve bu durum 24.03.2020 tarihinde ek ödeme yönetmeliğine geçici madde eklenerek mevzuata girdi.

Bu süreçte yoğun emek harcayan hemşireler, görüntüleme teknisyenleri ve laborantlar ise adaletsiz performans sistemi nedeniyle ek olarak çok düşük meblağlar alabildiler, hastabakıcı ve temizlik görevlileri ise 1 kuruş bile alamadı.

Sağlık hizmeti ekip işi olup, sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının emeği ile yürütülüyor.

Sonuç olarak; Hekim ve sağlık çalışanları pandemi ile mücadele edilen polikliniklerde, acil servislerde, yatan hasta servislerinde, yoğun bakımlarda, laboratuvarlarda bazen yeterli koruyucu ekipman olmadan gece gündüz görev almaktadır. Covid-19 salgınında hekiminden, hemşiresine, veri giriş elemanına, hasta bakıcısından güvenlik elemanına 40’ın üzerinde sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. 10 binin üzerinde sağlık emekçisi ise enfekte olarak hastalandı.

Bu pandemi döneminde bir yandan bizzat Sağlık Bakanı tarafından söz verildiği halde ek ödeme hakkını alamayan COVİD’li hastaların bulunduğu yoğun bakım servislerinde çalışan ve 20 TL “tavandan ek ödeme” alan hemşire ile 1 kuruş bile almayan hastabakıcı, laborant ve temizlik görevlileri …. Öte yandan hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde 3 ayrı yerden maaş ödenen bürokrat ve danışmanlar.

Soruyoruz: Emek, Liyakat, Hakkaniyet, Vicdan NEREDE?

Ancak gördük ki; yüreklerin kulakları sağır.

Talebimizi bir kez daha söylüyoruz: sözünüzü tutunuz!

Her koşulda büyük bir özveriyle nitelikli sağlık hizmeti sunmak için önemli çaba içinde olan sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmaması ve çalışanların motivasyonlarının bozulmaması için ivedilikle bütün sağlık çalışanlarına 3 ay süreyle tavandan ödeme yapılması sözü yerine getirilmeli.

Sonrasında da koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştiren yeni bir sağlık sistemi kurgulanmalı.

Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için acillerde, polikliniklerde, laboratuvarlarda, yoğun bakımlarda, ameliyathanelerde gece gündüz çalışıyoruz. Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için.

Bürokratlara ve danışmanlara hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde 3 ayrı yerden maaş ödeyenlere duyurulur.