Sağlık emekçileri: 22 bin derman olamaz
Fotoğraf: SES

Emek Servisi

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), iktidarın seçim vaadi olan "En düşük memur maaşı 22 bin olacak” söyleminin sağlık emekçilerinin derdine derman olamayacağını belirtti. 

SES'ten yapılan açıklamada uzun yıllardır ağır iş yükü ve düşük ücretler ile çalıştırılan sağlık emekçilerinin son yıllarda pandemi ve depremin de tüm yükünü çekerek iyice yıpranmaya, sağlıklarından olmaya başladığına dikkat çekildi. Sağlık emekçilerinin gelirlerini biraz arttırmak için yıllık izin, bayram, hafta sonu tatili gibi izinlerinden ve dinlenme haklarından feragat ederek fazla mesaiye ve nöbet tutmaya zorlandığının altı çizilen açıklamada “Son yıllarda artan sağlıkçı intiharları, yurtdışına göç etme durumları; emekçilere işyerlerinde yaşatılanlar ve ekonomik koşullardan bağımsız değerlendirilemez" görüşü dile getirildi.

Seçim öncesi vaat edilen “En düşük memur maaşı 22 bin olacak” söyleminin 15 Temmuz maaş zamlarına uygulansa bile hiçbir derde derman olmayacağı ifade edilen açıklamada; “Türk İş Mayıs ayı verilerine göre 4 kişilik bir haneye gıda ve temel harcamaları için 33.750 TL girmesi gerekmektedir. Artık bir maaş birçok ilde sadece bir kiraya ya zor yetmekte ya da kira ücretinin bile altında kalmaktadır” denildi.

ÜCRET REJİMİ DEĞİŞMELİ

Tüm koşulların mevcut ücret rejiminin değişmek zorunda olduğunu gösterdiğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bizim istediğimiz ücret rejiminde; hiçbir haneye yoksulluk sınırı altında temel ücret girmemeli, çalışırken ve emeklilikte insanca yaşam koşulları için işkolumuzdaki en düşük ücreti alan çalışanın temel ücreti Temmuz 15 maaşı en az 3 asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir.