Sağlık emekçileri büyük risk altında

İstanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarından oluşan Çapa İşçi Sağlığı Meclisi’nin hazırladığı rapora göre, sağlık emekçileri çalışırken hastalanıyor, hatta yaşamını yitiriyor. Hastanede verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri niteliksiz, taşeron sistem ise başlı başlına bir tehlike kaynağı. Çözüm yolu ise emekçilerin kendi işyerlerinde kendi sağlıklarına örgütlü olarak sahip çıkmalarından geçiyor.

Çapa İşçi Sağlığı Meclisi, hastanede yaşanan işçi sağlığı ve güvenliği sorunlarına ilişkin hazırladıkları raporu, dün hastane bahçesinde yaptıkları açıklama ile kamuoyuna duyurdu. Meclis adına açıklama yapan taşeron sağlık işçisi Cemal Bilgin, sağlık emekçilerinin fiziksel, biyolojik, kimyasal ve psikososyal ciddi risk etmenleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Sağlık emekçilerinin bulaşıcı hastalıklar, tükenmişlik, şiddet, mobbing, radyasyon ve kimyasallar gibi birçok risk nedeniyle sağlıklarını yitirdiklerini belirten Bilgin, “Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetlerini niteliksizleştirdiği gibi, sağlık çalışanlarını da çalışırken hastalandırmakta, öldürmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre 2014 yılında Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda en az 28 işçi can verdi”  dedi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR
Sağlık emekçilerinin karşı karşıya olduğu risklerle ilgili raporda yer alan dikkat çekici tespitlerden bazıları şöyle:

- Cam silme, klima temizliği gibi yüksekte çalışma gerektiren işlere yönelik alınması gereken iş güvenliği önlemleri, defalarca yazılı olarak yaptığımız başvurulara rağmen alınmıyor.

-Acil servisler ve polikliniklerde ciddi bir şiddet riski altında çalışılıyor. Sağlık emekçileri kan ve vücut sıvılarıyla bulaşan, kesici alet yaralanmaları, kas iskelet sistemi yaralanmaları, tehlikeli kimyasallara maruziyet ve şiddet gibi birçok başlıkta ciddi iş kazalarına maruz kalıyor.

-Radyasyon riskiyle İstanbul Tıp Fakültesi Kan Merkezi’nde çalışan 13 kadın hemşireden 4’ü düşük yaptı, 2’sinde ise anomali saptanması nedeniyle gebelik erken sonlandırıldı.

-Hastanede verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri yönetmeliğe uygun değil. Yapılan işe özgü tehlikeler ve riskler dikkate alınmıyor. Risk değerlendirmeleri 1-2 saatlik sözde eğitimlerle konunun uzmanı olmayan çalışanlara hazırlatılıyor.

***
Taşeron çalıştırma yasaklansın


-Taşeron sistem başlı başına bir tehlike kaynağı, taşeron işçilerinin görev tanımlaması yapılmamış, ‘joker’ gibi her alanda çalıştırılıyorlar. Kişisel ve çevresel hiçbir önlem alınmıyor, bu da iş kazalarına zemin hazırlıyor.

-Hastanede oluşturulmuş olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu düzenli olarak ayda bir toplanmıyor, kurullar işlevsiz.

Raporda İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde son üç yılda iki işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine de dikkat çekildi. Büşra Zehra Tümer-Mahmut Kuruçay