SES Çeşme İlçe Temsilciliği, Çeşme Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık emekçilerinin yaşadığı barınma sorunuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, gelen doktorun zorunlu hizmet süresi olan 1 yılı doldurup gittiği, sözleşmeli sağlık personelinin de zorunlu hizmet süresini doldurup geri gittiği vurgulandı.

Sağlık emekçilerinden barınma eylemi

BİRGÜN EGE

Çeşme Alper Çizgekanat Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, ilçede yaşanan barınma sorunuyla ilgili hastanenin poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı.  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çeşme İlçe Temsilcisi Mazlum Durgut, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri başta olmak üzere kamu emekçilerinin açlık sınırında bir ücretle çalıştığını vurguladı.

Durgut, “Böylesi ücretler ile insanların karnını doyuramadığı bir dönemde en düşük kira ücretleri 10 bin TL’ye ulaşmıştır. Özellikle sahil bölgelerinde, turistik bölgelerde çalışan emekçileri bırakın kuru ekmek ile karın doyurmayı aldıkları tüm ücretler kiraya gitmektedir. Bu nedenle de başka yerlere tayin çıkarmak için kapı kapı torpil arayışına girmektedirler. Barınma sıkıntısı çok derin bir şekilde bizi etkilemiş ve çalışamaz hale getirmiştir” dedi.

Gelen doktorların zorunlu hizmet süresi olan 1 yılı doldurup gittiği, sözleşmeli sağlık personelinin de zorunlu hizmet süresini doldurup geri gittiğini dile getiren Durgut, “Hastaneye atanan insanlar korkunç kira ücretleri ve hayat pahalılığından dolayı buraya gelmemeyi tercih ediyor ve maalesef bugün olan hizmet yarın olmayacak seviyeye geliyor. Bunun temel sebebi barınma sıkıntısından kaynaklanmaktadır. Aldığı maaşından fazlasını kiraya veren bir sağlık çalışanını burada tutamazsınız. Bir ay boyunca çalışmanın karşılığından fazlasını kiraya veren öğretmeni burada tutamazsınız. Aramızda uzun zamandır İzmir’de kirada oturup her gün 140 kilometreden fazla yol yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri var. Yeni gelenlerden yıllık kira bedelini peşin ödemeye maruz kalmış arkadaşlarımız var” diye konuştu. 

Durgut, hastanede fizik tedavi polikliniğinin görevlendirme ile geçiştirildiğini, dermatoloji polikliniğinin ise 3 yıldır olmamasının sebebinin barınma sorunundan dolayı olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen Durgut, “Tatil beldelerinde fahiş kira ücretlerini karşılayamıyoruz. Burada tatil değil hizmet için geldik. Talebimiz açık ve nettir. Barınma sorunumuzun çözülmesi için turistik bölgeler ile büyükşehirler başta olmak üzere sosyal konut projelerine ve lojman yapımlarına hız verilmelidir. Yeterli konut ve lojman yapılıncaya kadar barınma sorununu çözmek için kira yardımı güncel fiyatlar oranında verilmelidir. Elbette bunlarda kalıcı çözüm değildir. Nihai çözüm olarak; Temel ücretlerimizin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerekmektedir. Yoksulluk sınırı üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler ile temel ücret belirlenmelidir. Bunu elde edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.