Sağlık emekçilerinden tepki: "Düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz"
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Sağlık emekçileri, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”ne tepki göstermek amacıyla Ankara ve Antalya’da açıklama yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe dair İl Sağlık Müdürlüğü Numune Yerleşkesi’nde açıklama gerçekleştirdi. "Ek ödeme değil, tek ödeme istiyoruz", "İktidara değil emekçiye bütçe" ve "Sağlık işi ekip işidir" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Teşvik ile sağlık hizmeti yürümez" pankartı taşındı.

Açıklamayı okuyan SES Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, söz konusu yönetmenliğin koruyucu sağlık hizmetinden uzak olduğunu belirtti. Yalçınkaya, "Sağlık emekçilerinin iş güvencesi her yıl yenilenip yenilenmeyeceği belirsiz olan sözleşmeye dayalı istihdamla ortadan kalkmış, iş yükü ve şiddet tehdidi, bütün bunlara bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusu artmıştır. Bireysel ve tek taraflı sözleşmelerle ücretlerin ve çalışma süresinin belirlenmesi ücret ve iş güvencesizliği yaratmaktadır" dedi.

Mersin Tabip Odası da, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamayla duruma tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yönetmelikte sadece sesini çıkarmadan, çok hasta bakma şartı ile hekime ve birazcık da ASM çalışanlarına ek ödeme yapılması önerilmiştir. Aile hekimini bir hastasına ortalama 6 dakika vakit ayırmak zorunda bırakan, sağlık emekçileri arasındaki çalışma barışını bozan ceza yönetmeliği eki mahiyetindeki bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz.”