Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, bilimsel önerilerin yeterinde dikkate alınmaması nedeniyle salgının bu aşamaya geldiğini belirterek beş acil önlem sıraladı. Açıklamada, Sağlık sisteminin salgının yükünü karşılamakta zorlandığının altı çizildi.

‘Sağlık sistemi salgının yükünü karşılamakta zorlanıyor’

HABER MERKEZİ

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) “Salgın Yönetiminde Bilimin Sesine Kulak Verilmelidir” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, son 14 günde Türkiye’nin günlük hasta sayısının en çok olduğu ülkeler arasında yer aldığı vurgulanarak, “Böylesine yüksek hasta sayısı ve ölümler, salgının önceki dönemlerinde görülmemiştir. Salgının kontrolsüz bir şekilde yayıldığı ve sağlık sisteminin salgının yükünü karşılamakta zorlandığı bir durum söz konusudur ” ifadelerine yer verildi.

BİLİMSEL ÖNERİLER YETERİNCE DİKKATE ALINMADI

Salgının bu aşamaya gelmesinin en önemli nedeninin, salgın yönetiminde, özellikle birinci dalgadan sonraki dönemde, bilimsel önerilerin yeterince dikkate alınmaması olduğu vurgulanan açıklamada, “Toplum olarak gelinen noktadan en az zararla kurtulabilmemiz için bir an önce bilimsel öneri ve gerçeklere kulak verilmesini, salgın yönetiminin sadece bilimsel verilerle yürütülmesini ve bilimsel önerilerin daha fazla geciktirilmeden acilen uygulanmasını öneriyoruz” denildi.

ALINMASI GEREKEN BEŞ ÖNLEM

Açıklamada salgının geldiği aşamada şu beş önlemin alınması gerektiği belirtildi:

1.Kişilerin evde kalması ve ev halkı dışındaki insanlarla sosyal teması sınırlandırması,

2.Kritik işlerde (sağlık, gıda, vb.) çalışanların, maksimum destek ve güvenlik önlemleri alınmak koşuluyla çalışmaya devam etmesi,

3.Kritik olmayan işlerin kapatılması veya uzaktan çalışmaya geçilmesi,

4.Yüz yüze eğitimin devam ettirilebilmesi için tüm seçeneklerin dikkate alınması, eğer bu mümkün değilse, yüz yüze temasın sınırlandırılması için çalışılması, (Eğitim kurumlarının kapatılması, sadece başka alternatif olmaması halinde düşünülmelidir. Özellikle kalabalık sınıfların olduğu okullarda pandemi kurallarına uyum sağlanamayacaksa yüz yüze eğitim durdurulabilir.)

5.Tüm bakım evleri ve huzur evlerinde infeksiyon riskini azaltabilmek için, ziyaretlerin yasaklanması gibi sıkı tedbirlerin gündeme alınması.