Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yurttaşlar, uzayan kuyrukları alkışla protesto ederek “Yönetim istifa” sloganları attı. Mardin Tabip Odası görüntüleri ‘çöken sağlık sistemi’ ifadeleriyle paylaştı.

Sağlık sistemine alkışlı protesto
Fotoğraf: Mardin Tabip Odası

Umut Can FIRTINA

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aksayan randevu sistemi ve uzayan kuyruklar yurttaşların tepkisine yol açtı. Yurttaşlar hastanede geciken sağlık hizmetlerine ve uzayan hasta kuyruklarına alkış ve sloganlarla tepki gösterdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde hastanenin poliklinik kaydının yapıldığı yerde yurttaşlar yaşanan sorunlara “Yönetim istifa” sloganları attığı görüldü. Tepkilerin sağlık çalışanları yerine sisteme ve yöneticilere yöneltilmesi umut verici olarak değerlendirildi.

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) çökmesi ve yaşanan yoğunluktan dolayı sıra bulmakta zorlananların, hastaneye başvurduklarında da hizmet alamamasının ardından protesto gerçekleştirdiğini belirterek “Bu vatandaşların kendiliğinden gösterdiği bir tepki. Bakanlık MHRS’yi katı bir biçimde uygulamaya çalıştı. Basamaklı bir sistem de uygulanmadığı için baskılar sonrası vazgeçti ve mağduriyetler yaşanmaya başladı” diye konuştu.

Özlük hakları meseleleri ve sağlıkta yaşanan şiddetin hekimleri yıprattığının altını çizen Binbaş, “Hekimler de iyi hizmet vermeye çalışınca doğal olarak böyle bir yığılma oldu. Yoğunluk çok fazla olunca randevu da bulunmuyor. Covid döneminden önce 1 ay sonrasına kadar randevu oluşturulabiliyordu, Covid döneminde bunu 2 aya çıkardılar. Ancak hastanelerdeki çalışma temposundan dolayı idare 15 günden fazla randevu açmıyor. Hekim 1-1,5 ay sonrasına kontrole çağırmasına rağmen hasta randevu alamıyor. Böyle bir mağduriyet de söz konusu. Sorun iyice büyüdü” dedi.

POLİKLİNİK KAPATILACAK

Öte yandan hastanede doktor sayısının istifalar ve atamalar sonucu 3’e; Kadın Doğum Polikliniği sayısı 1’e düşürüldü. Önümüzdeki süreçte kalan polikliniğin de hastane yönetimi tarafından kapatılmasının planlandığı öğrenildi.

HASTALAR RANDEVU BULAMIYOR

Diyarbakır’da bulunan Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde hastalar randevu bulamıyor. Yurttaşlar aylar sonrası için randevu alabildiklerini belirterek, "Parası olmayan bir kenarda ölüyor dedi. MA’da yer alan habere göre gözlerinden rahatsız olan ve üç aydır randevu almaya çalışan Muhterem Barut adlı yurttaş “Özel hastaneler var ama onlara da gücümüz yetmiyor” derken gördüğü tedavinin ardından taburcu olan ve kontrol amaçlı yeniden randevu alması gereken Mehmet Aydemir, ise şöyle konuştu:

"Nereye gidiyorsan rezalet. Randevu alamıyorsun, ancak 15-20 gün sonraya ya da bir ay sonrası için alabiliyorsun. Bir ay sonrası için randevu verebiliyorlar. Bir ay sonra yaşayabilecek miyim?"