SES İzmir Şubesi “Güvenceli iş, güvenceli gelecek” diyerek, sağlık ve sosyal hizmet emekçi sayısındaki yetersizliğin sınıra dayandığını belirtti.

“Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamı kadroya alınmalı”



AYCAN KARADAĞ

Covid-19 salgınının geldiği nokta, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar salgının artık kontrol edilemediğini işaret etti.

SES İzmir Şubesi, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek” başlığıyla açıklama yaptı.

SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy, “Sağlık emekçilerinin korunabilmesi, hizmetlerin doğru şekilde planlanabilmesi için salgının ilk gününden itibaren sağlık emekçi sayısının artırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Ancak, sağlıkta dönüşüm programından, daha az emekçiyi daha çok çalıştırıp sömürüyü artırma politikalarından bir adım geri adım atmak istemeyen iktidar, mevcut sağlık emekçilerine yüklenmekte ısrar etmiş; çözüm olmayan komik rakamlardaki atamaların ilerisine gitmemiştir” dedi.

“ERTELENEMEZ BİR ZORUNLULUK”

Türkiye’de ataması yapılmayan yüz binlerce sağlık emekçisinin olduğu vurgulayan Yücesoy, “Zaten zor koşullar altında çalışan sağlık emekçileri tüm bu süreç boyunca yorulmuş, tükenmiş, yıpranmış, sağlığından canından olmuştur. Toplu şekilde istifalar, emekli olarak alandan ayrılmalar söz konusudur. Artık bu yolun sonu gelmiştir. Diğer ülke örneklerine baktığımızda salgın boyunca sağlık alanını takviye için emekli olanlar dahi göreve çağırılmıştır. Hukuksuza ihraç edilen, güvenlik soruşturmaları bahane edilerek göreve başlatılmayan binlerce sağlık emekçisi var ve göreve çağrı beklemektedir. Artık bu adımın atılması ertelenemez bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Sosyal hizmetler alanın da yıllardır yetersiz sosyal hizmet emekçisi ile hizmet verilen bir alan olduğu belirten Yücesoy, “Hâlihazırda devlet desteğine ihtiyaç duyan kesimlere hizmet veren, toplumun önemli sorunlarının çözümünde önemli görevler yüklenen sosyal hizmet emekçilerinin görevleri ve riskleri pandemi döneminde ise daha da artmıştır. Pandemi dönemi ile ekonomik- sosyal sorunları son derece artan halk kesimleri sosyal hizmet emekçilerine başvurmakta, destek beklemektedir. Sadece ekonomik destek talebi ile yapılan başvurular dahi kat be kat artmıştır. Gerekli olan istihdam yıllar boyu sağlanmamış, pandemi ile de artan ihtiyaç giderilmeden, gerekli koşullar ve önlemler sağlanmadan yoğun şekilde çalıştırılmakta, hatta 7-10-14 günlük kesintisiz mesailer boyunca aylardır yatılı kurumlarda kalmaya zorlanmaktadırlar” diye konuştu.

SES İzmir Şubesi, “Güvenceli iş güvenli gelecek” sloganıyla tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması; sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yetersiz olan emekçi sayısının kadrolu atamalarla artırılması ve güvenceli istihdam yapılması konusunda çağrıda bulunarak, kanun teklifi için önerilerini milletvekillerine iletti.