Sağlıkçılar, iş güvencesi , insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına “HAYIR” dedi

Sağlıkçılar sağlık hakkı için “Hayır” diyor

BURCU CANSU

Adli yıl açılışı, akademik yıl açılışı töreninin ardından bakanlığın 14 Mart Tıp Bayramı kutlaması da bu yıl Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Kaçak Saray’da yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanları üniversitelerde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı açılış törenlerine katılmayı tercih ederken Bakan Recep Akdağ bu yıl Saray’daki törene katılmayı tercih etti. Saray’daki toplantı sona erdikten sonra Ankara Üniversitesi Morfoloji binasında da bir tören gerçekleştirildi

Önlükle yürüyemezsiniz

14 Mart Tıp Bayramı’nı sağlık alanında yaşanan sorunlar nedeniyle “bayram” olarak kutlamayan sağlık emek ve meslek örgütleri de taleplerini dillendirmek için Hacettepe Üniversitesi’nden Sağlık Bakanlığı önüne yürümek istedi.
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının önlükleri ile Bakanlık önüne yürümesi polisler tarafından engellendi. Sağlık emekçilerinin önlüklerini çıkarmadan yürüyüşe izin vermeyeceğini belirten polislere gerekçe sorulduğunda, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre önlüklerinizle yürüyemezsiniz” yanıtının verilmesi tepki çekti. Sağlık meslek örgütleri temsilcileri, yasanın ilgili maddesini megafon yardımıyla okuyarak polislerin uygulamasının “keyfi” olduğunu dile getirdi.

OHAL’e, KHK’lere, hukuksuz ihraçlara HAYIR

Uzun süren tartışmaların ardından önlüklerini çıkarmayı kabul etmeyeceğini belirten sağlık emek ve meslek örgütleri üyeleri, Hacettepe Üniversitesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. Türk Tabipleri Birliği, Ankara Tabip Odası, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği üye ve yöneticileri “14 Mart Tıp Bayramında, sağlıkta taşerona, sağlıkta dönüşüme, sağlıkta şiddete, şehir hastanelerine, piyasalaşan sağlık sistemine, OHAL’e, KHK’lere, hukuksuz ihraçlara ‘Hayır’ diyoruz” pankartı açtı. Eylemde, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Yaşamak, Yaşatmak İstiyoruz” sloganları atıldı.

İhraç edilenler görevlerine iade edilsin

Ortak açıklamayı yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, 14 Mart Tıp Bayramı’nın kutlamadan ziyade bir anma haline dönüştüğünü söyledi. OHAL sürecinde 2 bin 761 hekim ve 10 binin üzerinde sağlık çalışanının kamu görevinden çıkarıldığını belirten Bulut, “Adil ve demokratik yargılama usullerine uyulmadan keyfi bir şekilde işlerine son verilen sağlık çalışanlarıyla sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri üretmeyi, meslek örgütlerimizin bu dönemdeki temel sorumluluğu olarak görüyoruz. Sağlık çalışanlarının görevlerine bir an önce kavuşabilmeleri, öncelikli talebimizdir” diye konuştu.

Talepler

Bulut, “Hekimler kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlanıyor, bu durum acilen düzeltilmelidir. Çalışma koşullarının iyileştirilmeli, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, emekliliğe yansıyan güvenceli ücret ve mesleki gelişim hakkı, uluslararası normlara uygun olarak çalışma sürelerinin düzenlemelidir. ‘Hekim-Emekli Hekim Ücretleri’ ile ilgili önerilerimizi içeren çalışma koşullarımız iyileştirilmeli, ‘Fiili Hizmet Zammı Yasa Tasarısı’ ve sağlık çalışanlarının haklarının verilmelidir” diyerek taleplerini sıraladı.