‘Sağlıkçılara müjde’den İnceleme Heyeti çıktı

BirGün/Ankara

Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere, iktidar temsilcilerinin uzun süredir “müjdelediği” Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ek ödemelerde bazı sınırlı iyileştirmeler içeren tekliften, Danıştay tarafından daha önce iptal edilen, ek ödemelerde söz sahibi olacak İnceleme Heyeti düzenlemesi çıktı.

AKP Milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklifle, Sağlık Bakanlığı’na Bağlı Sağlık Kurumları ile Rehabili-tasyon Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun’da değişiklik öngörülüyor. Sağlık çalışanları için yeni bir kuruluştan bahseden düzenlemede, “Her bir sağlık tesisinde, ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri oluşturulur” ifadelerine yer verildi. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, yapısı daha sonra belirlenecek heyete, ek ödemeler için sağlık çalışanlarını denetleme yetkisi verilecek. Kanunla birlikte ayrıca Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme almasına olanak sağlanacak ve “Sözleşmeli personel” kadrosuna beş bin ilave yapılacak.

ADALETSİZLİK OLACAK

İktidarın “müjde” olarak duyurduğu teklifin, “hayal kırıklığı” olduğunu kaydeden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, teklifin yasalaşmasıyla birlikte ek ödemelerde adaletsiz uygulamaların ortaya çıkabileceğini söyledi. “Normal şartlarda herhangi bir öznel değerlendirmeye tabii tutulmada, objektif kriterlere göre ek ödemeler yapılmalı” diyen Emir, “Ancak kanun teklifi ile öznel değerlendirmeler yapabilecek bir kuruluş oluşturuluyor. Bu kurulun yapısı daha sonra belirlenecek ama biz AKP’nin geçmişini biliyoruz. Adaletsizlik olacağını tahmin etmek zor değil” ifadelerini kullandı. Teklifin yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Emir, “Sağlık çalışanları, acilen ücretlerde iyileştirme bekliyor” dedi.