Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’na borçlu, yorgun ve gelecek kaygısıyla giriyor. 3 günlük greve çıkacak olan sağlıkçıların yüzde 58’i yurtdışına gitmek isterken, yüzde 20’si ise mevcut koşullarda istifa etmek istiyor.

Sağlıkçıların bir elinde bavul var

HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Açık konuşuyorum; varsın giderlerse gitsinler” dediği doktor ve sağlıkçılar arasında yapılan anketle çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Genel Sağlık-İş Sendikası'nın yaptığı, “Kriz ve Sağlık Çalışanları” araştırma raporuna göre, sağlık çalışanlarının yüzde 75'i yaşamını borçla sürdürüyor.

Rapora göre sağlık çalışanlarının yaklaşık yarısı aylık 7 bin ila 9 bin 750 TL aralığında maaş alırken, yüzde 23’ü ise 4 bin 250 ila 7 bin TL aralığında maaş alıyor. Yüzde 84'ü kredi borçlusu olan sağlıkçılar, kredileri masrafları karşılamak için kullanıyor. Yüzde 35'i kredi kartının yalnızca asgari tutarını ödeyebiliyorken, yüzde 16'sı ise ek iş yaparak geçimini sağlıyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 97,5'i harcamalarını azaltmak zorunda kalırken yüzde 56,3'ü elektrik, doğalgaz ve benzeri harcamalarını, yüzde 34,4'ü gıda ve temizlik harcamalarını kısarak maaşını yetirmeye çalışıyor.

Sağlık çalışanların yüzde 77,3’ünün işiyle ilgili gelecek kaygısı duyduğunun belirtildiği raporda, sağlıkçıların yüzde 57,8’i yurtdışında çalışmak isterken, bunların büyük çoğunluğunu 34 yaş altındaki kişiler oluşturuyor. 24 yaş ve altındaki sağlıkçıların yüzde 83,3’ü 25-34 yaş aralığındakilerin ise yüzde 70,4’ü yurtdışına gitmek istiyor. Sağlık çalışanları daha iyi şartlarda yaşamak ve insani çalışma imkânlarına kavuşmak, şiddet olaylarından kurtulmak için gitmeyi istiyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 17,4’lük bir kesimi yakın zamanda yurtdışında çalışmakla ilgili bir hazırlığa giriştiği belirtilen raporda, sağlık çalışanlarının yüzde 20’si mevcut koşullar altında görevinden istifa etmeyi düşünüyor.

İSTİFA GEREKÇESİ KOŞULLARIN AĞIRLIĞI

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Sendikamız tarafından hazırlanan rapor bir kez daha göstermiştir ki, sağlık çalışanlarının gelir düzeyi düşüktür. Sağlıkçıların yüzde 20’ye yakını istifa etmeyi düşünmektedir. İstifa konusunda öne çıkan asli gerekçe tükenmişlik, yorgunluk ve gelecek kaygısıdır. Bunun arkasından daha iyi yaşam ve çalışma koşulları ile yurtdışında çalışma isteği gelmektedir. Bir başka ifadeyle sağlık çalışanlarının öncelikli istifa gerekçesi yurtdışında çalışmak değil, mevcut koşulların ağırlığıdır” dedi.

14 Mart'tan itibaren 3 gün iş bırakacaklarını hatırlatan Uğur, şunları söyledi: “Yüzyıl önce yurdumuz toprakları emperyalistler tarafından işgal edildiğinde gitmeyen, direnen ebedi önderimiz Atatürk’ün silah ve mücadele arkadaşı kahraman Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüz yıl sonra ki meslektaşları olarak; gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz.”