Urfa’da bir hemşire, aynı ASM’deki aile hekimi ve sağlıkçı eşi hakkında "farklı siyasi partiye oy verdiği" ve tartıştıkları iddiasıyla şikâyetçi oldu. Hekim ve hemşirenin savunmaları alınmadan açığa alınmasına tepki gösteren tabip odası ve meslek örgütleri “Bu işlem haksız ve hukuksuzdur” dedi.

Sağlıkçıların savunmaları bile alınmadı: Jet hızla açığa alma
Fotoğraf: Freepik

Sibel BAHÇETEPE

Urfa Eyyübiye’de bir Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görev yapan aile hekimi İ.Ö ve hemşire olan eşi A.Ö, aynı kurumda çalıştığı bir hemşirenin ‘farklı bir partiye oy verdiği ve tehdit edildiği’ iddiasıyla şikâyette bulunmasının ardından jet hızıyla açığa alındı. Duruma tepki gösteren tabip odaları ve sendikalar, "Tartışmanın siyasi meseleden değil, bambaşka bir konu olduğunu öğrendik. Her ne olursa olsun bir şikâyet durumu varsa karşı tarafın savunması alınır. Savunma alınmadan açığa alma haksız ve hukuksuzdur" dedi.

TEPKİYE NEDEN OLDU

Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer, BirGün’e yaptığı açıklamada, aile hekimi ve eşinin açığa alınmasını basında çıkan haberlerden öğrendiklerini belirterek "Hekim arkadaşımız açığa alınma haberini üç gün önce basından öğrendi. Kendilerine de bildirim ondan sonraki gün yapıldı. Savunmaları alınmadan açığa alınması haksız ve hukuksuzdur" dedi. Ezer, şöyle devam etti: "Hekim arkadaşımızla yaptığımız görüşmede kendisi, farklı bir nedenden dolayı aile sağlığı çalışanı ile bir münakaşa yaşadığını, bunun sonrasında emniyete başvurarak karşılıklı şikâyetçi olduklarını söyledi. Hemşire, ek olarak sağlık müdürlüğüne şikâyette bulunuyor. ‘Farklı bir partiye oy verdim diye benimle tartışıldı’ deniyor. Bunun üzerine hekim ve eşi savunmaları alınmadan hemen açığa alınıyor. Açığa alma bir cezalandırma yöntemidir, ortada bir kanıt yokken herhangi bir araştırma yapılmadan doğrudan bir kişinin açığa alınması hukuksuz bir işlem. Aynı iş yerinde birbirlerine husumet besleyen insanlar, bu tür konuları kullanarak birbirlerine art niyetli ifadeler kullanabilirler. İl Sağlık Müdürlüğü, kamu kurum amirleri bu konularda işlem yaparken mutlaka kanıtlar bulmalı, ona göre işlem yapmalı. Bu işlem hukuksuzdur ve acilen kişilerin ifadeleri alınmalı, tanıklar dinlenmeli ve soruşturma açılmalı, gerekli sonuçlar elde edildikten sonra işlem yapılmalı."

LİNÇ KÜLTÜRÜ

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan ise olayın siyasi kaynaklı olmadığını belirterek "ASM’de görev yapan bir personel hakkında idare tarafından soruşturma başlatılmış ve ASM’de görev yapan hekim ve aile sağlığı çalışanlarının bilgisine başvurulmuştur. Doktorun verdiği ve kurumda görev yapan herkes tarafından bilinen bilgiler üzerine ASM’de görevli hemşire, doktor ile tartışmıştır. Bu durumun devam etmesi nedeniyle taraflar birbiri hakkında emniyete şikayette bulunmuştur. Tartışma konusunun ve tartışma içeriğinin siyasetle ya da siyasi görüşle ilgisi yok" dedi. Yapılanların hukuksuz olduğunu kaydeden Eryazğan, şunları söyledi: "Olaya maruz kalan doktor ve eşinin böyle bir şey söylemediğine dair şahitleri var. Soruşturmanın gizliliğini ortadan kaldıracak şekilde, AA kaynaklı olduğu söylenen bir haber ile konu siyasi mesele gibi gösterildi. Doktora evrak tebliğ edilmeden basına veriliyor. Bu tamamen linç kültürünün sonucu. Tebliğ edilen yazıda açıkça 4 ay önce Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak Danıştay tarafından iptal edilen bir madde yazılarak, hukukun tanınmadığı mı yoksa bilinmediği mi ispatlanmaya çalışılıyor? Tüm bunların yanıtını yargı önünde, kamuoyu önünde vereceksiniz."