Covid-19 pandemisiyle yaklaşık 14 aydır en önde savaşan sağlık emekçileri, hiçbir yetkilinin sorunlarını duymadığını, insanca çalışmak ve insanca yaşamak istediklerini söyledi.

Sağlıkçıların sorunlarını kimse duymuyor

BİRGÜN EGE

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, seslerini parklardan duyurmak için eylem yaptı. Konak'ta bulunan Tanju Okan Parkı'nda bir araya gelen sağlık emekçileri, 1 yılı aşkın süredir pandemiyle mücadele ettiklerini ancak dikkate alınmadıklarını söyledi.

Akıl sağlıklarının bozulduğunu, tükendiklerini ve tüm bunlara rağmen yaşadıklarını duyurmalarına engel olduğunu belirten SES İşyeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu şunları söyledi: "Ameliyathanede peş peşe acil olmayan ameliyatlar yapılırken, polikliniklerde iki hasta muayenesi arasında yeterli zamanda havalandırma yapılmadan tekrar hasta bakılırken , Covid-19 virüsü yayılmıyor, bulaşmıyor ama biz sağlık çalışanları açık havada bahçeye inip mesafemizi koruyarak basın açıklaması yaparsak virüs hortluyor , ve bunu biz çalışanlar bilmiyoruz. Tabii virüsle anlaşması olan sizsiniz çalışanlar nerden bilecek? Bilim nerden bilecek?"

Hastanedeki sağlık emekçilerinin havalandırması olmayan odalarda nöbet tuttuğunu ve hiçbir şekilde emeğinin karşılığını almadığını ifade eden Tabakoğlu, "Buradan duyuruyoruz sağlık sisteminiz çöktü. Evet biz sağlık çalışanları bunları anlatmayalım diye yasakladınız hastane bahçelerini… Covid-19'un bir aşısı var, sizin çalışanlara yaptığınız zulmün aşısı da bizim mücadelemiz. Geceleri herkes evinde uyurken Sağlık emekçileri ve Covid-19 uyumadı, çocuklarımızdan, ailemizden ayrılarak oradayız. Biz karşılığını isteyince devleti zarara uğratırsınız yanıtları aldık. Bizler sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz" dedi.

saglikcilarin-sorunlarini-kimse-duymuyor-870495-1.

SÜRECİN ACISINI AİLECEK ÖDÜYORUZ

Kamudaki dönüşümlü çalışma sisteminin sağlık çalışanları için hak gaspına dönüştüğünü dile getiren Tabakoğlu şunları belirtti: "İzmir valiliği tüm gebeleri idari izinli sayarken hastanede bizim gebe arkadaşlarımız 24 haftaya kadar çalışmak zorunda kaldı ve gebelikleri düşüklerle sonlandı. Çocuklarımız evlerde birbirine bakar durumda tüm kamu personeli 10 yaş altı çocuklarının yanında idari izinli iken bizim çocuklarımızın hakları, psikolojileri ne olacak? Hiç mi iyi yönde, çalışanın lehine, çalışanın hayatını kolaylaştıracak bir inisiyatif kullanılmaz? Yönetemiyorsunuz ve bunun acısını biz ailecek ödüyoruz. Özel hastane avukatı dahi aşılandı risk grubuna girdi , futbolcular aşılandı ama bizimle yaşayan sağlıkçı aileleri aşılanmadı."

Tabakoğlu sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

"-Nerde çalışacağımızı bilmek istiyoruz, bitmek bilmeyen geçici görevler durdurulsun, personel açığı giderilsin,

-Evimizden çok işyerimizde zaman geçiriyoruz, işyerimize uygun ulaşım araçları ile gelmemiz sağlansın,

-Yaptığımız işin sonucu olarak virüse maruz kalıyoruz ve hastalığı kapıyor ve bazen hastalıkla mücadele ederken hayatımızı kaybediyoruz, Covid-19 meslek hastalığı sayılsın,

-Aklımız çocuklarımızda kalarak çalışırken nitelikli sağlık hizmeti vermekte güçlük çekiyoruz, Ücretsiz ve 7/24 hizmet veren kreşler açılsın,

-Çalışma saatlerimiz insani çalışma koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlensin,

-Futbolcular,hastane davalarına bakıyorum diyen avukatlar aşılanırken, sağlıkçılarla aynı evi paylaşan sağlıkçı aileleri biran önce aşılansın.