Bakanlığın kadroya geçecek sözleşmeli personele güvenlik soruşturması yapmak istemesi tepkiye yol açtı. CHP’li Emir, "Bakanlık, personeli fişlemek mi istiyor?" dedi.

Sağlıkçıya güvenlik soruşturması engeli

Haber Merkezi

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın kadroya geçmeye hazırlanan sözleşmeli personele güvenlik soruşturması yapmak istediğini ve bunun 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi. Bakanlık Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kadroya geçmeye hak kazanan sağlık personelinin geçiş işlemleri için bir yazı yayımladı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP'li Emir, ilgili yazıda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na atıf yapıldığına dikkat çekerek, “Ancak güvenlik soruşturması işlemi hukuksuz” dedi. Emir, söz konusu yasanın 2019’da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatarak, Bakan Koca’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde özetle şunları sordu: “Bakanlık, hangi gerekçe ile kadroya geçmeye hazırlanan personele güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmak istemektedir? Bu soruşturma ve araştırma ile tam olarak neyi hedeflemektedir? Yetkililer, kadroya geçecek personeli temel insan haklarına aykırı bir şekilde fişlemek mi istemektedir?"

***

HEKİMLER HAKLI BULUNDU

Sağlık örgütlerinin grev kararına uyduğu için ceza verilen bir aile hekimi adına açılan davada, İstanbul 4. İdare Mahkemesi disiplin cezasının örgütlenme hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği kararını verdi. "Hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelemizi kazandık" açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası, "Bu karar ile birlikte, hekimlerin, meslek kuruluşunun normal faaliyetine katıldıkları için cezalandırılamayacağı saptanmıştır" denildi.