Sahada çatışmalar sürerken Rus ve Ukraynalı temsilciler Belarus’ta buluştu. Ukrayna tarafı Kırım ve Donbass da dâhil olmak üzere ülkelerindeki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep etti. Moskova taleplerini açıklamadı.

Sahada çatışma, masada müzakere

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Savaşın beşinci günü geride kalırken Rusya’nın çağrısıyla müzakerede ilk adımlar atıldı. Rusya ve Ukrayna heyetleri, Belarus’un Ukrayna sınırındaki Gomel bölgesinde bir araya geldi. Gözler müzakere masasından çıkacak sonuca çevrilmişken somut bir uzlaşma sağlanamadı. Müzakere masasındaki görüşmeler 6 saat sürdü. Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamada müzakerede ikinci tur olacağı açıklandı.

Müzakere masasında Ukrayna tarafının Kırım ve Donbass da dâhil olmak üzere ülkelerindeki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ettiği belirtildi. Kremlin’den yapılan açıklamada “Delegasyonların talep ve pozisyonları açıklanmayacak” denildi.


HER SAAT ÖLÜMLER OLUYOR

Heyette her iki ülkeden de yüksek temsilciler yer aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyette Savunma Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Duma Uluslararası İşler Komitesi Başkanı ve Minsk Büyükelçisi yer aldı. Ukrayna heyetinde ise iktidardaki Halkın Hizmetkârı Partisi Başkanı David Arakhamia, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un yanı sıra Donbass’ta çözüm için temas grubu başkan yardımcısı gibi isimler katıldı. Müzakere öncesi açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelerde her iki tarafın da çıkarına olacak bir anlaşmaya varmakla ilgilendiğini belirtti. Medinsky, "Çatışmanın her saati Ukrayna vatandaşlarının, Ukraynalı askerlerin ölümü anlamına geliyor. Bu nedenle elbette, mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varmakla ilgileniyoruz. Anlaşmaların her iki tarafın da çıkarlarını karşılaması gerektiğine şüphemiz yok" diye konuştu. Müzakerenin gerçekleştiği dakikalarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Macron Putin’e ateşkes çağrısında bulundu.

ZELENSKI ŞANS VERMEDİ

Görüşme öncesi açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, masadan bir sonuç çıkacağına inanmadığını belirtmişti. Rus heyetiyle Belarus sınırında ön koşulsuz görüşme yapılacağını belirten Zelenski, "Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” dedi.

Zelenski Minsk’te görüşme teklifini "Rusya, Ukrayna’ya Belarus bölgesinden saldırmasaydı Minsk’te görüşmeler mümkün olabilirdi" diyerek reddetmişti. Müzakere öncesi Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklama da bunu doğrular nitelikteydi.