10. Sahaf Festivali, Beyoğlu’nda başladı. Festivalin değişen mekânı, ziyaretçi kitlesini etkiledi, stant paraları ise ekonomik darboğazda olan sahafları etkiledi

Sahaf Festivali, zorlayan stant ücretleriyle başladı

KERİM AYDIN

İstanbul Sahaf Festivali bu sene 24 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında Taksim Meydanı’ndaki yeni alanda gerçekleşiyor. Sahaflar, stantlar için alınan ücretlerden de yeni mekândan da memnun değil. Festival ile ilgili Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar ile yer değişikliğini, sahafların durumunu, sahaflara giden insanların profilini konuştuk.

» Festival’de nasıl yer alınıyor? Bildiğim kadarıyla herkes yer alamıyor.

Bu sene herkes yer aldı sanırım. Nasıl işliyor sistem onu anlatayım. Kültür Kenti Vakfı var, festivalden 2-3 hafta önce başvuruları topluyor. Daha sonra belirli kıstaslara göre yer veriyorlar size.

» Geçen senelerde Tepebaşındaydı sahaf, şimdi Taksim Meydanı’nda yapılıyor, ne dersiniz bu konu hakkında? Değişiklikten memnun musunuz, yoksa kötü mü oldu?

Aslında en başta burada oluyordu. Bir ara Galata Kulesi’nin altında oldu sonra Gezi Parkı’nda oldu şimdi de Tepebaşı’na taşındı. Şu anda orada bir otopark inşaatı var, epeydir devam ediyor o yüzden bu sene yine buraya geldik. Hangisi daha iyi derseniz ben Tepebaşı’nı tercih ederim. Oraya kitap okuru geliyor çünkü. Burası biraz daha gezi bölgesi, geçiş yeri gibi. Çekirdek çitleyerek gezen insanlar oluyor mesela.

» Hangi kitaplar soruluyor, sizi şaşırtan talepler oluyor mu?

Genelde herkes belli, popüler kitaplar soruluyor. Ahmet Ümit, Elif Şafak, Stephen King gibi. Bunların dışında birinci baskı arayan, imzalı kitap arayan, dergi koleksiyonu yapanlar da geliyor.

» Festivale gelen çok oluyor mu? Sahaflara olan talep artıyor mu sizce, bugün durum nedir?

Festivallerde nitelik azaldıkça algı değişmeye başladı. İnsanlar buraya iki liraya üç liraya kitap almaya ya da popüler kitapları ucuza almaya gelir oldular. Dolayısıyla bizim şu an burada yaptığımız şey sahaflık değil tam olarak. İkinci el kitap işi denebilir buna. Taleple de alakalı bu durum tabi. Şimdi Osmanlıca kitap getirsem kim alacak? İmzalı kitapları ya da birinci baskı kitapları getirebilirim ama pahalı olur insanların da ekonomik durumu belli.

» Saat kaçtan kaça buradasınız?

Sabah 10’dan akşam 10’a kadar buradayız.

» Buradaki stant için ücret ödüyor musunuz?

Aslında yoktu ama bu sene ilk defa ödemeye başladık.

» Sizi zorlayacak bir rakam mı bu?

Evet, beni zorluyor açıkçası, bin lira ücret ödüyoruz, az bir rakam denemez. Özellikle patlamalardan sonra Beyoğlu sıkıntılı bir vaziyette. Geçmişte para alınmazken bu durumda para alınmasının kendi adıma sıkıntı yarattığını söyleyebilirim.

» Önceden alınmayan ücretin şimdi alınmasının sebebi nedir?

Bilemiyorum. Belediye burada 4-5 ayrı festival yaptı. 50 gün festival var diyerek tanıtımlar yaptılar. Antikacılar festivali oldu. Onlardan para almışlar, öyle olunca bizden de aldılar sanıyorum. Bir takım konserler var festival süresince onların ücretini ödemek için para alıyoruz demişler antikacılara, bizde de öyle bir durum olabilir, bilemiyorum.