RTÜK, Gezi davası sonrası açıklama yapan milletvekillerinin konuşmalarını yayımlayan kanallara para cezası verildi. Tutuklananların itirazı ise üst mahkeme tarafından oybirliğiyle reddedildi.

Sahibinin sesi

Haber Merkezi

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 8 kişinin tutukluluklarına yapılan itiraz, bir üst mahkeme tarafından reddedildi. Karar oybirliğiyle alındı. Gezi davasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 21 Nisan tarihli duruşmasında, Osman Kavala TCK 312/1. maddesi uyarınca "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya teşebbüs" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada tutuksuz yargılanan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya teşebbüse yardım" gerekçesiyle 18'er yıl hapis cezası veren mahkeme, tutuklanmalarına karar vermişti.

KANALLARA CEZA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın Gezi Davasında çıkan karar sonrasında yaptığı açıklamaları suç saydı. Açıklamaları haberleştirerek yayınlayan Halk TV, KRT, TELE 1 ve Flash Haber’e ‘iktidarı küçük düşürme ve aşağılama’ maddesinden ceza verdi. Yüzde 3’lük para cezası oy çokluğuyla alındı. Kararı Twitter’dan duyuran RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, "RTÜK’ün bugünkü cezaları gösterdi ki; milletvekillerinin söyledikleri birilerince beğenilmediğinde kanallar cezalandırılarak bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor. Amaç kimse gerçekleri duymasın, bilmesin! Medyaya baskı siyasilerin açıklamalarına kadar uzandı" dedi.Gezi davasında Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’a destek olmak için Bursa Akademik Odalar Birliği binasına asılan pankart sebebiyle TMMOB’den iki kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Diken’in haberine göre daha önce de “128 milyar dolar nerede” yazılı pankartları indirme talimatı veren savcı “suç ve suçluyu övme” suçlaması yöneltti.

BİZ KAZANACAĞIZ

Öte yandan TMMOB’nin Gezi davası kararlarına karşı başlattıkları Adalet Nöbeti 13. gününde destek ve katılımlarla devam etti. “Arkadaşlarımız serbest kalana kadar Adalet Nöbeti’ne devam edeceğiz” diyen meslek odaları mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Adalet Nöbetinin 13. gününde Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve 10 Ekim Derneği, Ankara’daki nöbeti ziyaret ederek destek oldu. Maçoğlu, Gezi davasında tutuklu Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’a dayanışma mesajlarının yer aldığı Gezi defterine, “Taksim’deki direniş hepimizin içindeki direniştir. Dostlarımız yalnız değil, bu karanlık aydınlıkla sonuçlanacak Gezi kazandı. Biz kazanacağız” yazdı.

SAYMAZ'A TERÖR SORUŞTURMASI

Gazeteci İsmail Saymaz hakkında terör soruşturması başlatıldı.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan gazeteci Saymaz, “Gezi Parkı Davası’nda AK Parti’den aday adayı olmuş hakimin eşinin FETÖ’den şüpheli olduğunu ve ifade verdiğini yazdığım için hakkımda terör soruşturması başlatıldı” dedi.

İsmail Saymaz’ın avukatı Aslı Kazan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:

“Türk yargısının alacakaranlık kuşağı. Gezi Davasında Osman Kavala’ya ve Taksim Dayanışmasına ceza yağdıran heyette kendisi teşkilattan AKP’li eşi Cemaat şüphelisi hakim bulunması sorun değil ama bunu haber yapmak suç. Delilsiz / dayanaksız Gezi Davasında oyçokluğu ile verilen hukuka aykırı kararın altına imza atan AKP’den aday adayı olmuş üye hakimin eşi hakkındaki FETÖ soruşturmasını belgeye dayalı haberleştiren İsmail Saymaz hakkında Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca soruşturma başlatıldı.”

Saymaz, Halk TV’de yayımlanan "Gezi Parkı hakiminin eşi FETÖ şüphelisi çıktı" başlıklı yazısında, Gezi Davası hakimlerinden AKP’li Murat Bircan ve "FETÖ" itirafçısı olduğu ortaya çıkan eşinin FETÖ itirafçısı olduğunu yazmıştı. Saymaz, AKP’li hakim Murat Bircan’ın eşi Arzu Bircan’ın, FETÖ’den soruşturma geçirdiğini, çiftin çocuklarının 7 yıl boyunca FETÖ okullarında eğitim gördüğünü belirtmişti.