Sahte diplomalı, TÜGVA’cı, yargıyı dinlemeyen hâkim
Karaloğlu, Antalya valisiyken bu fotoğrafla gündem olmuştu. (Fotoğraf: MA)

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 17 bakanlığa 68 bakan yardımcısı atama kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Karara göre bazı isimler görevlerine devam ederken her bakanlığa 4’er yardımcı atandı. Bazı isimlerin atamaları dikkat çekerken, yapılan atamalar sonrası isimlere yönelik tartışmalar başladı. O isimler şöyle:

Akın Gürlek: Adalet Bakanı Yardımcılığına yeniden atandı. Kritik davalara bakan hâkim olarak bilinen Gürlek, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararını uygulamaması ile tarihe geçti. Gürlek, İBB’ye yönelik ‘terör’ teftişi ile bilinen DİAYDER davasına da baktı.

Enes Eminoğlu: Bir diğer tepki çeken isim ise Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcılığına atanan Enes Eminoğlu oldu. Eminoğlu’nun TÜGVA’nın eski Genel Başkanı olması ile dikkat çekti. Bilal Erdoğan’ın da kurucu üyesi olduğu TÜGVA tarafından bu atama ise sevinçle karşılandı.

Hamza Yerlikaya: Aynı bakanlıkta bir kez daha yardımcılığa getirilen Hamza Yerlikaya da dikkat çeken isimlerden. Daha önce Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’na atanan Yerlikaya’nın evrakta sahtecilik suçundan yargılandığı davada lise diplomasının sahte olduğu ortaya çıkmış, ardından Vakıfbank görevinden çıkarılmıştı. Yerlikaya’nın sahte lise diploma kullandığı Ağustos 2022’de mahkemece tescillenmişti.

Münir Karaloğlu: İçişleri Bakan Yardımcılığı’na getirilen Karaloğlu, usulsüz ihaleler, işçi düşmanı tavrı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki kayyum yönetimi ile tanınıyor. Karaloğlu, Antalya Valisi olduğunda açık alanda koyduğu içki yasağı ile de hafızalarda yer etmişti. 

Ömer Fatih Sayan: Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı görevine ise yeniden Ömer Fatih Sayan atandı. Eski aile bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın hızla yükselen kardeşi Sayan, öncesinde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) başkanlığında ve Türk Telekom’un başkan yardımcılığında bulundu. 

Osman Çelik: Maliye Bakanı Yardımcılığı’na atanan Osman Çelik 2016’da Hazine Müsteşarlığı görevine geldikten sonra lojmanı beğenmeyip ev kiralattığı ve içini 223 bin liraya döşettiği iddialarıyla gündeme geldi. O dönem Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Çelik’in yaptıklarının etik dışı olduğuna karar verip kınamıştı.