Sahte Twitter hesabı iddianamesi kabul edildi!

Birleşik Haziran Hareketi Merkez Yürütme Kurulu ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi Parti Meclis üyesi Onur Kılıç hakkında yürütülen ‘Sahte Twitter hesabı’ soruşturmasının iddianamesi İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek davası açıldı.

Açılan davanın iddianamesinde Onur Kılıç’a, Terörle Mücadele Kanunu’nun yedinci maddesine dayanılarak terör örgütü propagandası yapma suçlaması yöneltildi. Toplamda yirmi bir sayfadan oluşan iddianamenin yalnızca iki paragraflık bir kısmında söz konusu suçlamanın neye dayanılarak yapıldığı belirtilmesine ve yalnızca polis tarafından dosyaya sunulan kurmaca belgelere dayanılmasına rağmen soruşturmanın daha önceki aşamalarında avukatlar tarafından dosyaya sunulan ve suçlamanın düzmece olduğunu ispatlayan belgelere değinilmedi. Savcının, iddianamede Onur Kılıç ile ilişkilendirdiği hesabın IP adresinin araştırılmadığı, IP numarasının bağlı olduğu kişinin araştırılmadığı gözden kaçmazken, Kılıç gözaltındayken aynı hesaptan atılan tweet göz ardı edildi.

Diğer sanıklarla hiçbir bağlantısı olmayan davaların birlikte açılarak ilintiliymiş gibi bir görünüm verilmeye çalışıldığı iddianamede, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti kurumsal hesaplarının Kılıç’ın gözaltına alınmasından önce provokasyon hesabını fark etmesi üzerine Twitter’a yaptıkları şikayet ile hesabı kapattırmaları da savcının ihmal ettiği başka bir nokta olarak göze çarptı.

Savcı Erol Sümer, soruşturma dosyasında bulunan Cumhurbaşkanına Hakaret, Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama suçlamaları hakkında ise ayırma kararı verdi. Ayırma kararı verilen bu suçlamalarla ilgili olarak ne yapılacağı ise henüz bilinmemekte.

NE OLMUŞTU?

30 Haziran 2017 tarihinde sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri tarafından evlere gerçekleştirilen operasyonla İzmir’de aralarında Onur Kılıç’ın da bulunduğu birbiri ile ilgisi bulunmayan on kişi gözaltına alınmış, günlerce süren gözaltının ardından mahkemeye sevk edilen on kişiden dördü hakkında İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklama kararı verilmişti.

Onur Kılıç, Sulh ceza hakimliğine tutuklanması istemi ile gönderilmişse de yapılan sorgu sonunda adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Twitter isimli sosyal paylaşım sitesinde kim tarafından kullanıldığı bilinmeyen “Türkiye Halk Savaşı” isimli hesabın profil fotoğrafında Gençlik Muhalefeti’nin logosunu kullanmasını gerekçe göstererek Onur Kılıç’a söz konusu hesabı kullandığı ve bu hesaptan yayınlanan açıklamaların suç oluşturduğundan bahisle suçlamalar yöneltilmişti. Sorguda Onur Kılıç bu hesapla bir ilgisi bulunmadığını, bunun bir kumpas olduğuna dair en ufak bir tereddüdü olmadığını ifade etmişti. Söz konusu sorguda kendisinin avukatlığını yapan İzmir Haziran Hukuk Meclisi’nden avukatlar da, dosyada kısıtlılık bulunmasının ve tutuklama talebi ile sevk edilmesinin savunma hakkını engellediğini, ayrıca suç işlendiği söylenen Twitter hesabının operasyondan birkaç gün önce çok sayıda tweet yayınlamasının, hesabı Onur Kılıç ile ilişkilendirmek için açıklamalarına Onur Kılıç’ın memleketini eklemesinin açıkça olayın bir kumpas olduğunu ortaya çıkarttığını belirtmişti. Devamla avukatlar suça konu hesabın Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nce daha önce tespit edilerek hesap hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunulduğunu ifade etmişlerdi. Ayrıca avukatlar, bu hesabın attığı tweetlerde, haberlerde yer alan adli vakalarda değişiklik yaparak bunları bir örgüt işiymiş gibi göstermeye çalıştığını belirtmişler ve bu adli vakaların asıl haberlerinin çıktılarını dosyaya sunarak söz konusu soruşturmanın kumpastan ibaret olduğunu ortaya çıkarmışlardı.

Avukatların ifadesine göre, yaşananlara ve söz konusu hesabın Onur Kılıç ile ilişkisinin bulunmadığı soruşturma aşamasında ispat edilmiş olmasına rağmen bu güne kadar adli kontrol kararı kaldırılmadığı gibi, iddianame düzenlenerek olmayan terör örgütünün propagandası yapmaktan bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istemi ile dava açıldı.