Sakarya’da Saica Pack işçilerinin 8 aydır süren direnişi sona erdi. İşçiler işlerine geri dönemese de pek çok kazanım elde ettiklerini belirterek, kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti

Saica Pack direnişi kazanımla bitti

Sakarya’nın Söğütlü ilçesindeki 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Saica Pack Fabrikası’nda Selüloz-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin 8 aydır sürdürdüğü direniş, dün sona erdi. İşçiler, işlerine geri dönemeseler de birçok kazanım elde ettiklerini belirterek, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Yazılı açıklama yapan işçiler, 8 aydır süren direniş boyunca birçok duyguyu aynı anda yaşadıklarını ama yalnızlık duygusunu hiç hissetmediklerini dile getirdi. İşçiler, “Bunda başta sendikamız olmak üzere siz dostların katkısı büyük. O kadar çok şey yaşadık, öğrendik ve gördük ki bugün bunların hepsinden söz etmek mümkün değil. Ancak haksızlığa karşı verdiğimiz direniş, tanıdığımız dostlar, diğer direnişlerle kurduğumuz bağlar, Sakarya gibi bir kentte kendimizi direnişçi olarak kabul ettirmemiz bizim kazançlarımız” dedi.


BU BİR BAYRAK YARIŞI

Saica Pack işçileri, direnişe neden son verdiklerini ise şu sözlerle anlattı:

“Beraber çalıştığımız arkadaşların işten atılmasını önledik, fabrikadaki sendikal örgütlülüğün sağlanmasında pay sahibi olduk. Daha fazlası için dostlar, sendikal hareketin ve işçi hareketinin gücünün bugünkünden daha fazla olması lazım.

Bizler kapasitemizin sınırlarını dirençle, dayanışmayla aştık; ancak 8 aydır çadırda direnen 3 emekçinin de yapabileceklerinin sınırı var. Bu sınıf mücadelesinde bir bayrak yarışı ise, biz bu bayrağı götürebileceğimiz yere götürdük.”

MÜCADELE SÜRECEK

Burada sonlandırdıkları şeyin yalnızca Saica işyeri için verdikleri mücadele olduğunu vurgulayan işçiler, “Saica mücadelesini bizi hiçbir gün yalnız bırakmayan içeride çalışan arkadaşlar devam ettirecektir. Tekrar bizi bir gün bile yalnız bırakmayan sendikamıza, diğer direnişlerden dostlara ve çadırımıza gelip çayımızı içen bütün arkadaşlara sonsuz teşekkürler” ifadelerini kullandı.

***

Davaları kazandılar

Direnişi 237’nci gününde sonlandıran Saica Pack işçileri, açtıkları işe iade davalarını kazandı. Mahkemeler, işçilerin her birine kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak 12 aylık brüt ücret tutarında tazminat ödenmesine hükmetti. İşçiler, “Yargı sistemine göre işten atılan işçi davayı kazansa bile tazminat karşılığı işe geri alınmıyor. Elde ettiğimiz sendikal tazminata eş bu tazminat hakkı, direnişimizin önemli bir kazanımıdır” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.