Şairler, şiirlerini, polise taş attıkları gerekçesiyle ağır ceza mahkemelerinde yargılanan, haklarında 50 yıla varan...

Şairler, şiirlerini, polise taş attıkları gerekçesiyle ağır ceza mahkemelerinde yargılanan, haklarında 50 yıla varan hapis cezaları istenen TMK mağduru çocuklar için okudu
SEVGİM DENİZALTI-ŞİLAN OĞURLU

Diyarbakır'da olaylara karıştıkları gerekçesiyle 30'ar yıl hapis istemiyle yargılanan çocukların duruşması dün görülürken, aynı saatlerde Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları, İstanbul'da bir şiir etkinliği düzenledi. Etkinlikte, aralarında Küçük İskender, Murathan Mungan, Neşe Yaşin, Sennur Sezer, Şeyhmus Diken ve Sezai Sarıoğlu'nun da bulunduğu 29 şairin, yargılanan çocuklar için yazdıkları birer şiiri seslendirildi.
GÜVERCİNLER BİZİ TERK ETMEMELİ
Etkinlikte söz alan Uzman Psikolog Ayten Zara Page, terör suçlarından ağır cezalarla yargılanan bu çocukların fiziksel ve ruhsal pek çok travmaya maruz kaldığını vurguladı. Bu travmaları yaşayan çocukların hem insanlığa hem de dünyaya inançlarını yitirdiğini, derin bir umutsuzluğa kapıldığını belirten Page, "Türkiye'de insanca yaşamak için bu çocuklara el uzatmak zorundayız. Bu çocuklar bizim güvercinlerimiz, bu güvercinler bizi terk etmemeli" dedi.

TMK ÇOCUK OLDUKLARINI UNUTUYOR
Meselenin hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Mehmet Ucum, en önemli hukuki sorunun, bu çocukların çocuk olduklarının göz ardı edilmesi olduğunu dile getirdi.  Hukukun yargılayıcı, hükmedici işlevlerinin yanısıra koruyucu bir işlevinin de olduğuna dikkat çeken Ucum, şöyle konuştu:
"Çocuk koruma hukukuna göre çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanması, ifadelerinin ise çocuk savcıları tarafından alınması gerekir. Terörle Mücadele Kanunu'yla yargılanan çocukların ise soruşturma ve yargılanma usülleri başlı başına bir işkence unsuru sayılabilir. Bu çocuklar ağır ceza mahkemerinde yargılanıyorlar, ifadeleri kolluk tarafından alınıyor. Gözaltı süreleri uzatılabiliyor ve cezaları yüzde 50 oranında arttırılıyor. Yetişkinlerle aynı koğuşlarda kalıp aynı muameleyi görüyorlar." Çocuklara verilecek cezalarda indirime gitmenin evrensel bir ilke olduğunu belirten Avukat Ucum, cezayı yüzde 50 oranında arttıran TMK’nınbu ilkeyi ihlal ettiğini söyledi.

TMK'NIN KENDİSİ TERÖR ARACI
PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel ise, çocukları terör suçlarıyla yetişkin koşullarında yargılayanlara şu soruları sordu:
"Merak ediyorum, Türkiye'de insanca yaşanamaz mı? Terörle Mücadele Kanunu çocuklara yönelik bu uygulamalarıyla aslında bir terör aracı olarak kullanılmıyor mu? Bu çocuklara bunları yaşatanların dava edilmeleri gerekmez mi? TMK soğuk bir 1 Nisan şakası gibi durmuyor mu? "Sunumlardan sonra açılış konuşmasını yapan Şair Sennur Sezer, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek "Hepinize çocuk oldukları unutulan TMK mağduru çocuklar adına teşekkür ediyorum" diye konuştu. Ardından etkinliğe katılan şairler, çocuklar için yazdıkları birer şiirlerini seslendirdi.

KİMLER DESTEK VERDİ
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları'nın düzenlediği etkinliğe katılan şairlerin isimleri ise şöyle:
Berfin Zenderlioğlu, Bilal Kayabay, Bilgin Adalı, Cahit Koytak, Enver Ercan, Fikri Cumhur, Gülsüm Cengiz, Halil İbrahim Özcan, Kawa Nemir, Kemalettin Bal, Küçük İskender, Metin Cengiz, Mirza Metin, Murathan Mungan, Müslim Çelik, Neşe Yaşin, Nurullah Can, Onur Caymaz, Ömer Erdem, Roni Margulies, Sennur Sezer, Seyhan Erözçelik, Sezai Sarıoğlu, Şeyhmus Diken, Tarık Günersel, Tekin Gönenç, Tevfik Taş, Zeynep Arkan.
***
Çocuklara 18 yıl hapis
DiyarbakIr'daki bir gösteri sırasında bir okulun bahçesindeki Türk bayrağını indirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yargılanan biri çocuk 2 kişiye 18 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Çetinkaya ile Resul S. (17) katıldı.
Çetinkaya, yaptığı savunmada, suçlamaları kabul etmeyerek, ''benim Türk bayrağına karşı saygım vardır, herhangi bir şekilde saygısızlık yapmak gibi bir niyetim yoktur'' dedi.
Resul S. de suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundu.
Sanık avukatlarından Muharrem Şahin, sanıkların örgüt adına suç işlediklerine dair dosyada kesin ve inandırıcı delilin bulunmadığını söyledi. Mahkeme heyeti Çetinkaya'ya “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiili uyarınca 6 yıl 3 ay, Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay ve “devletin egemenlik alametlerini aşağılama” suçundan da 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 10 yıl hapis cezası verdi. Resul S. de aynı suçlardan 8 yıl 3 ay hapis cezası aldı.