Sakarya’da işverenlerin mevsimlik işçilere saldırmasına yönelik tepkiler sürerken jandarma, Mardin’deki köylerine dönen işçileri ifadeye çağırdı. Saldırganlar ise gözaltına alındı. HDP’li Gergerlioğlu işverenin sarf ettiği sözlerin bilinçaltının yansıması olduğunu söyledi.

Sakarya’da işçilere saldıranlar gözaltında: Kimden güç alıyorlar?

HABER MERKEZİ

Mardin Mazıdağı'ndan Sakarya'ya giden fındık işçilerinin, önceki gün işveren ve köylülerin saldırısına uğramasına yönelik tepkiler sürüyor. Sakarya’da darp edildikten sonra Mardin’deki Yücebağ köyüne dönen işçiler, Mazıdağı Devlet Hastanesi’nden darp raporu aldı. İşçiler, jandarma tarafından ifadeye çağrılırken basının ve siyasi parti temsilcilerinin köye girişinin salgın gerekçe gösterilerek engellendiği belirtildi. Valilik ise 3 saldırganın gözaltına alındığını açıkladı. HDP açıklamasında saldırının ırkçı olduğu vurgulandı.

Köyün girişinde kontrol noktası kuran jandarma ekipleri, gazetecileri genel bilgi taraması (GBT) kontrolünden geçirdi. GBT sorgusunun ardından bir jandarma komutanının “Bu saatten sonra köye giriş yasak” ifadesini kullandığı belirtildi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre saldırıya uğrayanlardan Barış Demir, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biz sabah çalışmak için bahçeye gittik. İşveren gelip, ‘köpek sürüsü’ diye laf söyledi. Bunun üzerine bahçeden çıktık. Bahçeden çıktığımız için ‘Siz burayı memleketiniz mi sandınız burası bizim’ dediler. Bunun üzerine bize saldırdılar. 8 kişi, 3 kişiye sopalarla saldırdı.” İşverenin işçilere “İt sürüleri, halen ne bekliyorsunuz” hakaretinde bulunduğu da aktarıldı.

İşçilerden Hadra Demir işverenin torununun hakaretlerine maruz kaldıklarını paylaştı. İşverenin oğlunun amcasına saldırdığını dile getiren Demir, araya giren ağabeyinin de yumruklu saldırıya maruz kaldığını söyledi. Demir, kendilerinin de saldırıya uğradığına dikkat çekerken jandarmayı aradıklarını fakat gelmediğini iddia etti. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde darp edildiği görülen Şilan Demir, Kadir Cebecioğlu isimli kişinin, “Burası Mardin’e benzemez. Burası bizim memleketimiz, jandarma bizim yanımızda, asker bizim, kimse sizi burada tutmaz” dediğini savundu. Demir, maruz kaldıkları uygulama karşısında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

VALİLİK BİLMİYORMUŞ!

Sakarya Valiliği, olaya ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, 22 Ağustos'ta Kocaali'de bahçe sahipleri arasında yaşanan ve Mardinli 2 işçi ile Düzceli 1 işçinin yaralandığı farklı bir olaya yer verilerek, olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezi’ne intikal eden herhangi şikâyet olmadığı aktarıldı.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın görüştüğü işçiler ise Valiliğin açıklamasını yalanladı. Dündar'ın aktardığına göre işçiler, jandarmayı aradıklarını ve onların da kendilerinden konum istediklerini söyledi. AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda böyle bir saldırının yaşanmadığını öne sürdü.

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise işçilere yönelik saldırıyla ilgili soru önergesi hazırladı. İktidar ve çevrelerinin kullandığı nefret dili sonucunda ırkçı saldırılar yaşandığına dikkat çeken Kaçmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?” diye sordu.

***

İlk Saldırı değil

Sakarya Hendek’te 2018’de, sokakta Kürtçe konuşan baba Kadir Sakçı ile Burhan Sakçı’nın önlerini kesen bir grup, yönelttikleri “Kürt müsünüz?” sorusuna “Evet” yanıtı almaları üzerine baba Kadir Sakçı’yı darp etmişti. Baba yaşamını yitirmişti. Saldırganlardan Hikmet Usta’ya müebbet ile 15 yıl hapis cezası, olay sonrası kaçmasına yardım eden Recep Eş’e de 5 ay hapis cezası verilmişti. 2019’da Şirin Tosun ise, Karasu’da Kürtçe selamlaştığı için 6 kişinin silahlı saldırısına uğramıştı. Tosun yaşamını yitirirken saldırganlardan 2’si hâlâ tutuklu.

***

Bilinçaltı ifadeleri

İşçilerle konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yaşananları BirGün’e anlattı. İşçiler orada çalışırken bir tartışma yaşandığını söyleyen Gergerlioğlu, “Bir işveren ‘Neden böyle it sürüsü gibi geldiniz’ demiş. Onlar da bize böyle diyen birisinin yanında çalışmayız, dedikten sonra 7 8 kişi saldırmış ve darp etmişler. Saldırganlar ‘Burası Sakarya, Mardin değil’ demişler. İşçilere Kürt oldukları için bir laf duymadıklarını söylediler ancak ‘Burası Mardin değil’ ifadeleri alt metni olan ifadeler. Burada bazı bilinçaltı laflar var” diye konuştu.