Sakarya'da tutuklanan 3 ÖDP üyesi tahliye edildi

Sakarya’da mart ayındaki ev baskınlarıyla gözaltına alınıp, tutuklanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen’in yargılanmasına 4 buçuk ay sonra başlandı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkeme-si’ndeki dava, 09.30’da başlaması gerekirken, Kandıra Cezaevi yönetiminin ihmalleri nedeniyle geç başladı. Mahkemenin Arslan, Torunoğlu ve Çümen’in duruşmada hazır bulunması için Kandıra Cezaevi yönetimine yazı yazmasına rağmen yönetim, gerekli hazırlığı yapmadı. Önce tutuklu 3 ÖDP’linin öğleden sonra duruşmaya getirileceği bildirildi ancak daha sonra ‘eleman eksikliği’ gerekçesiyle Arslan, Torunoğlu ve Çümen duruşmaya getirilmedi. Tutuklu 3 ÖDP’li genç, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden savunma yapmak zorunda kaldı.

Davayı CHP Milletvekili Özgür Karabat ile ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın da olduğu çok sayıda kişi takip etti.

Saat 15.00’te başlayan duruşmada ilk savunmayı Coşkun Arslan yaptı. Arslan, “Üyesi ve yöneticisi olduğum ÖDP’deki faaliyetlerim terör örgütü faaliyetleri olarak gösterilmeye çalışılıyor ve bu da 80 öncesi faaliyet gösteren bir örgütle ilişkilendirilerek yapılmak isteniyor” dedi.

Ardından savunma yapan Torunoğlu, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen kitapların, herhangi bir kitapevinde bulunabileceğini söyledi. Beraatını talep eden Torunoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Terör örgütü üyesi olma iddiasını kabul etmiyorum. ÖDP ve Sakarya Kazım Koyuncu Kültür Derneği üyesiyim. Yaptığım tüm bu faaliyetler yasaldır. Delil olarak gösterilen tüm kitaplar herhangi bir kitapevinde bulabileceğiniz yayınlar. Tutukluluk bana hem maddi hem manevi zararlar verdi.”

3 ÖDP üyesinin avukatı Ümit Abonoz, "Polis fezlekesi bile günümüzde THKP-C diye bir örgütün olmadığını söylemektedir. İddianamenin önemli bölümünde Mahir Çayan'lar öcü gibi gösterilmeye çalışılıyor. Mahir Çayan'ların ölüm yıldönümünde TBMM'de yapılan konuşmalarda kendileri anılmıştır. Google'a Devrimci Yol terör örgütünün eylemleri diye arattığınızda hiçbir şey çıkmıyor.Daha öncesinde Yargıtay'ın emsal kararları da vardır. Mahir Çayan'ları anmak suç değildir. Dosyanın içerisinde pek çok örgüt ismi geçiyor, bunların çoğu varlıkları sona ermiş örgütlerdir. Bazı örgüt isimleri geçse de sonrasında üzerine herhangi bir iddia bile olmayan örgütler vardır. İddianamede yazan farklı örgütler, birbirinden farklı ve ayrı siyasal oluşumlardır" dedi.

Polisler sadece ders notu buldu

Sonrasında savunma yapan Umut Çümen ise iddianamedeki ‘delillerin’ 1 Mayıs’a gitmek gibi etkinlikler olduğuna dikkat çekti. Çümen, “Kazım Koyuncu Kültür Derneği'nde yaptığımız faaliyetler, toplumun yararına olan kültürel, sanatsal ve toplumsal aktivitelerdir. Polisler Çoşkun Arslan'ı gözaltına almak için geldiklerinde hem fiili hem de sözlü şiddete uğradım. Ders notlarım dışında herhangi bir belge bulunmadı” şeklinde konuştu.

***

Savcı tahliye istedi

Savcı, 4 buçuk aydır tutuklu bulunan Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen’in savunmalarının ardından tahliyesini istedi.

***

Tahliye edildiler

Mahkeme, ÖDP üyesi Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen'in yurtdışına çıkma yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

sakarya-da-tutuklanan-3-odp-linin-savunmasina-ihmal-engeli-497788-1.