Ulaştırma Bakanlığı’nın Kazlıçeşme-Sirkeci raylı sistem projesinin ihale sonucu 16 ay sonra açıklandı. Gizlenen ihale 480 milyon TL’ye Kolin İnşaat’a gitti.

Saklanan ihale Kolin’e
Fotoğraf: Ulaştırma Bakanlığı

İsmail ARI

İktidarın milyonlarca liralık bir projenin ihalesini daha ‘Beşli Çete’ye verdiği açığa çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İstanbul’da yürüttüğü “Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Reakreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi”nin yapımına geçen yıl başladı. Ancak ihalenin kazananı, aradan geçen 16 ay ardından dün belli oldu. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Bakanlık, 3 Ağustos 2021 tarihinde projeye ilişkin ihale düzenledi. İhalenin 479 milyon 849 bin TL’ye Kolin’e verildiği açıklandı.

‘ACİL DURUM’ KILIFI

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’na göre “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı “pazarlık” usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır “adrese teslim iş” olarak yorumlanıyor. Kazlıçeşme-Sirkeci raylı sistem projesi, Marmaray’ın inşası kapsamında 2013'te kapatılan “İstanbul-Sirkeci-Pythio Demiryolu'nun” atıl durumda kalan 8,3 kilometrelik bölümünün toplu ulaşıma kazandırılması için inşa ediliyor. Hat 8,3 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşacak. Bisiklet ve yaya yolları ile yeşil alanların da yer alacağı projenin önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.

***

30 MİLYAR TL’Yİ KAPTILAR

Kolin İnşaat son 10 yılda kamu kurumlarının 56 ayrı projesinin işini üstlendi. Bu kapsamda Kolin’e giden 56 ihalenin bedeli ise yaklaşık 30 milyar TL. Kolin’in en fazla ihale aldığı kurumların başında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geliyor.