Şakran Cezaevi’nde açlık grevi “hayati aşamada”

BirGün / Ankara

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 50’nci gününe girilen Şakran Cezaevi’ne giderek incelemelerde bulundu. Yiğitalp ve Kürkçü, incelemelerinin ardından yaptıkları açıklamada, açlık grevinin hayati bir aşamada olduğuna dikkati çekti.

Şakran Cezaevi’nin T2 ve T4 bölümünde görüşmeler yapan milletvekilleri, darp, şiddet, çıplak arama, ayakta sayım, gece uykudan uyandırarak sayım, telefon görüşmelerinin dinlenmesi, kesilmesi ya da hiç verilmemesi, görüşlerin sürelerinin kısaltılması, avukat görüşlerinin sınırlandırılması ve hücre cezaları gibi bir takım cezaların mahkumların açlık grevini sürdürmelerinin ana gerekçelerini oluşturduğunu ifade etti.

Cezaevinin T2 ve T4 müdürleri ve diğer yöneticileri ile görüşerek açlık grevlerinin hayati aşamaya geldiği konusundaki uyarıda bulunduklarını ifade eden Kürkçü, “Durumun ciddiyetini onların da kavradıklarını, farkında olduklarını gördük. Görüştüğümüz yetkililer ortaya konulan taleplerin cezaevine ilişkin olanlarının hiçbirinin aslında inkar edilmediğini fakat zaten cezaevindeki uygulamanın bu yönde olduğunu bize aktardılar. Şikayetleri tekrar etmemize rağmen bu iki cezaevinde de bu şikayetleri gerektiren bir durum olmadığını ifade ettiler” dedi.

“Çözümsüzlük noktasına getiriliyor”

Cezaevi yönetiminin tutumunun yaşanan sorunları çözümsüzlük noktasına getirdiğini anlatan Kürkçü, “İnsanlar hayatlarını ortaya koyarak bu taleplerin gerçekleşmesini istiyorlarsa cezaevi idaresinin söylediğinden daha fazla bir durum olması gerekir. Ailelerin büyük bir endişe içinde olduklarını söylememize rağmen T2 idaresi, ‘Burada hiçbir problem yoktur, bütün mesele siyasidir dedi’ ve her iki cezaevi müdürü de meseleyi Ankara’ya bakanlıkla yapılacak görüşmeye yönlendirdi” diye konuştu.

“Kritik bir aşamadayız”

Açlık grevlerinde kritik bir aşamaya gelindiğini kaydeden ve açlık grevlerinin taleplerinin son derece insani, vicdani, insanlık onurunun olmazsa olmazı talepler olduğunu dile getiren HDP’li Yiğitalp, “Bu talepler için 50’nci gününe geldiğimiz açlık grevleri siyasetin cezaevlerine uygulanan politik yaklaşımlarının bir eseridir. Gece saatlerinde koğuşlara girilmemesi, ayakta sayım alınmaması gibi olmaması gereken şeylerin karşısında insanlar açlık grevlerine duruyor. Bu aslında bir insanlık ayıbıdır”dedi.

“Adım atacak merci hükümet”

Çok insani çözümler barındıran taleplere rağmen görüşmelerden bir sonuç alınamadığını anlatan Yiğitalp, şunlara söyledi:

“Her geçen gün zaman tüketiyoruz. Hızlıca bu kadar insani talepler karşısında adım atılması gerekir. Adım atacak tek merci hükümettir. Hükümet ve Adalet Bakanlığı’nın bir an önce cezaevlerine insanlık onuruna yaraşır uygulamalara dönülmesi konusunda talimat vermesi gerekir. Biz yine de kamuoyu açısından bütün yerel örgütlerimizle birlikte HDP olarak ve STK’lerle açlık grevlerinin yakın takipçisi olacağız.”