ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin daha geniş kapsamlı bir stratejinin bir parçası olduğunu söyledi

‘Saldırı istihbaratı’ iddiası yalan çıktı: Süleymani’nin öldürülmesi Rusya ve Çin’e mesajdı!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo,İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD'nin Bağdat Havalimanında helikopterle düzenlediği saldırıda öldürülmesinin Washington'ın rakipleri Çin ve Rusya gibi ülkeleri olası saldırılardan caydırmak için yapılan daha geniş kapsamlı bir stratejinin bir parçası olduğunu söyledi.

The Guardian'ın haberine göre; Stanford University’s Hoover Enstitisü'nde konuşan Pompeo, "ABD varlıklarına karşı yapılan ani saldırı planlarından" bahsetmedi. Washington ilk başta suikaste gerekçe olarak bu "istihbaratı" göstermişti.

Pompeo yaptığı konuşmada ABD'nin elinin İran karşısında "hiç olmadığı kadar güçlü" olduğunu iddia etti. Pompeo, Süleyman'ın öldürülmesinin arkasında “daha büyük bir strateji” olduğunu söyledi.

Pazar günü, savunma sekreteri Mark Esper, büyükelçiliklere yönelik yakın saldırıları haber veren istihbarat almadıklarını söylemişti.

Trump Pazartesi günü, Suleymani'nin yakın bir tehdit oluşturup oluşturmadığı hakkında “gerçekten önemli değil” diyerek tartışmaya yeni bir boyut eklemişti.

NE OLMUŞTU?

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, ABD’nin düzenlediği saldırıda öldürülmüştü. Olayı ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) üstlenmişti. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD ordusu, Başkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.